Νέα συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή(2/3)

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν την Κυριακή (2/3)με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να επισπεύσουν τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου και να εκταμιευθεί έτσι η δόση που εκκρεμεί.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της

ευρωζώνης στις 17 Μαρτίου, εφόσον παραμένουν ανοιχτά αρκετά καυτά μέτωπα.

Ενα από τα «όπλα» της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν να μην αναδιανεμηθεί ολόκληρο. Ειδικότερα, ζητούν να δεσμευθεί σημαντικό μέρος του, ώστε να καλυφθούν τυχόν ανάγκες από δικαστικές αποφάσεις που θα αφορούν τα ειδικά μισθολόγια και οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Επίσης, οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της τρύπας από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για τις προτάσεις που ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα