ΝΔ: Στα δύο για το μέρισμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Η ανακοίνωση της ΝΔ ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα δίχασε για ακόμη μια φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού με την θέση αυτή δεν δείχνει να συμφωνεί το σύνολο των βουλευτών. Το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται για ακόμη μια φορά να ακροβατήσει σε λεπτές ισορροπίες.

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν αυτήν την στιγμή δύο τάσεις. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η ΝΔ δεν

πρέπει εξ αρχής να πει ναι στο κοινωνικό μέρισμα και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απόφαση Μητσοτάκη κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Στην πρώτη τάση -που αποτελείται κυρίως από βουλευτές της λεγόμενης «σαμαρικής» πτέρυγας -ανήκει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι, αν η ΝΔ υπερψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, νομιμοποιεί ουσιαστικά την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, ενώ της δίνει άλλοθι να συνεχίσει την ρητορική περί «επιτυχίας» των δεικτών της οικονομίας.

Τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να μην διατυπώνονται στον «δημόσιο διάλογο» και τις δηλώσεις των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι θιασώτες αυτής της άποψης αναφέρουν ότι με την στάση αυτή οι ομιλητές της ΝΔ στην επικείμενη συζήτηση στην Βουλή δεν θα μπορέσουν να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι είναι οξύμωρη η στάση από την μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατακεραυνώνει συνεχώς την κυβέρνηση για την επαναφορά της επιδοματικής πολιτικής και από την άλλη να υπερψηφίζει την χορήγηση ενός βοηθήματος με την μορφή ενός εφάπαξ επιδόματος.

Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα υπάρχει και η αντιπαραβολή των επιχειρημάτων εκείνης της τάσης που στηρίζουν απόλυτα την αρχική θέση της ΝΔ. Πρώτο εξ αυτών είναι ότι η ΝΔ ασκεί εποικοδομητική και όχι στείρα αντιπολίτευση. Δεύτερον ότι το κοινωνικό μέρισμα, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την υπεροφορολόγηση, δεν παύει να απαλύνει κάπως τις «κοινωνικά ευπαθείς» ομάδες και η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί κάτι τέτοιο στους πολίτες.

Επιπλέον επιχείρημα είναι ότι με την υπερψήφιση του κοινωνικού μερίσματος η ΝΔ αναγκάζει την κυβέρνηση να παραδεχτεί δύο πράγματα: Πρώτον ότι όντως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών που έχουν φτωχοποιηθεί και έτσι χρήζουν της λήψης του κοινωνικού μερίσματος και δεύτερον ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται αμιγώς και στο σύνολό του από φόρους και όχι από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή της επιστροφής αδήλωτων εισοδημάτων από όσους τα είχαν αποκρύψει, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν μάλιστα, αυτοί θα είναι και οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, αφού θα καλέσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύψει από που προήλθε το υπερπλεόνασμα με νούμερα και αριθμούς και όχι με αόριστες τοποθετήσεις.

Στη ΝΔ δεν ανησυχεί κανείς ότι θα υπάρξει βουλευτής που θα διαφοροποιηθεί από την γραμμή Μητσοτάκη, ωστόσο οι «γκρίνιες» παραμένουν, κάτι που καταδεικνύει τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν σε αυτές προσθέσουμε και κάποιους που δηλώνουν σίγουροι ότι στη συζήτηση στο κοινοβούλιο η ΝΔ ενδέχεται να αλλάξει στάση στο τέλος, κυρίως με αφορμή τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, δημιουργείται ένα πολύ δύσκολο παζλ.

Λύτης αυτού του παζλ μόνος ένας… ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λύση του παζλ… η πρωτολογία του στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα …

Το άρθρο ΝΔ: Στα δύο για το μέρισμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα