«Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής», ζητούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Την σύγκληση και ουσιαστική ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ζητούν με επιστολές τους στον πρόεδρο της Επιτροπής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Με αφορμή και την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, οι βουλευτές της ΝΔ

ζητούν «πλήρη ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα εθνικής πολιτικής, με δεδομένο ότι υπάρχουν σε όλα τα κρίσιμα θέματα και μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής πολύ σημαντικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει προφανείς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα».

Στην επιστολή τους οι βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας – μέλη της Επιτροπής υπερτονίζουν την «πλήρη έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνοντας ότι «δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ και οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών ήταν γενικόλογες και αόριστες». Υπογραμμίζεται πως «επί σχεδόν 10 μήνες δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση οιαδήποτε ενημέρωση της Επιτροπής, παρά τις σημαντικές εξελίξεις και τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης». Οι βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Έχει σωρευθεί κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μάλιστα, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είναι μέλη της Επιτροπής, χαρακτηρίζουν τη σύγκλησή της «απαραίτητη, ειδικά τώρα που το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πήραν και τη μορφή μείζονος θέματος εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής». Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι «το αίτημα αυτό έχουν υποβάλλει εδώ και καιρό βουλευτές όλων των κομμάτων» και σημειώνουν: «Είναι αλήθεια πως πολλά από τα θέματα αυτά συζητούνται στο ΕΣΕΠ, το οποίο λειτουργεί κανονικά, αλλά αφενός η φύση του οργάνου αυτού είναι διαφορετική και αφετέρου ο Υπουργός, με την απαράδεκτη επιστολή του προς τα κόμματα για την ΠΓΔΜ, τορπίλισε την εμπιστοσύνη με την οποία τον είχαμε περιβάλει. Κι ακόμη, στο ΕΣΕΠ δεν συμμετέχει, κατόπιν επιλογής του, το ΚΚΕ, αλλά ούτε και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών-Άμυνας έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής».

Στη δική τους επιστολή οι βουλευτές του Ποταμιού αναφέρουν πως «η εξαιρετική ρευστότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς και η μη επαρκής ενημέρωση των μελών της Βουλής των Ελλήνων για θέματα μείζονος εθνικής σημασίας (όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι συνεπακόλουθες αυξημένες μεταναστευτικές ροές), επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής».

Keywords
Τυχαία Θέματα