Να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας

Στις εξελίξεις στην Ουκρανία αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε: «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές και συναινετικές λύσεις ευρείας αποδοχής, στις οποίες να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ουκρανία δεν

πρέπει να γίνει πεδίο μιας τυφλής γεωπολιτικής σύγκρουσης, αλλά η αφορμή και το έναυσμα για μια άλλη προσέγγιση διεθνοπολιτική που είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και που λαμβάνει υπόψη τη δυναμική και των διεθνών συσχετισμών».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική προεδρία συνεργάζεται πολύ στενά με την ύπατη εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον, και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στη διάθεσή της και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει, γιατί έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας μας σε σχέση με όλους τους εταίρους».

«Αυτό», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πρέπει ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες να έχουμε στο μυαλό μας και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες που είναι απολύτως συμβατές με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και δυτικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τις οποίες μίλησε στις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το Κίεβο στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε συνοδεύοντας την κ. Άστον, είτε συνοδευόμενος από υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών- μελών της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα