Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα: Συζήτηση με ελεύθερη είσοδο

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και γιατί είναι σημαντικά; Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται η προοπτική να χρησιμεύσουν για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή τα τραύματα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, ακόμα και για την αντιστροφή της απώλειας όρασης και ακοής; Πώς μπορούν να μας διαφωτίσουν για τον καρκίνο;

Πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός Ελλάδας

στους τομείς της έρευνας της βιολογίας και της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής, μιλούν για την πολύτιμη συμβολή τους στη θεραπεία των σύγχρονων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση με θέμα «Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσουν οι:

Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, του οποίου η έρευνα εστιάζεται στη συμμετοχή των ενδογενών βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση και τον καρκίνο.

Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά με ερευνητική του ομάδα τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος)

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με πολυετή ερευνητική εμπειρία στη φυσιολογία των βλαστοκυττάρων του εγκεφάλου και τη συμβολή τους στην Αναγεννητική Ιατρική.

Οι ελπίδες για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού –σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κ.λπ.–, όπως και για τις εφαρμογές τους στις βιοϊατρικές επιστήμες άρχισαν να διαφαίνονται από το 1998, όταν η ερευνητική ομάδα του James Thomson στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison των ΗΠΑ πέτυχε για πρώτη φορά την απομόνωση και τη διατήρησή τους στο εργαστήριο. Παράλληλα τέθηκαν με ένταση ζητήματα βιοηθικής δεοντολογίας. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας το 2012 στους ερευνητές Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon για την επαναστατική ανακάλυψή τους ότι διαφοροποιημένα κύτταρα ενηλίκων μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, τροφοδότησε με νέο ενθουσιασμό την έρευνα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων. Επιτυγχάνοντας να γυρίσουν πίσω στο εμβρυϊκό στάδιο το αναπτυξιακό ρολόι ενήλικων κυττάρων, οι Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon άνοιξαν νέους δρόμους και βοήθησαν να ξεπεραστούν ερωτήματα βιοηθικής δεοντολογίας που το προηγούμενο διάστημα πυροδότησαν δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Σ’αυτά θα σταθούν και οι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης, οι οποίοι θα αναφερθούν και στις πρώτες κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

συζήτηση –η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του MEGARON PLUS– προλογίζει ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, και συντονίζει η Ρεβέκκα Μάτσα.

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
15 Μαΐου 2014/19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα