Μύρισε… ανασχηματισμός

Η παραδοξότητα να… προαναγγελθεί ο ανασχηματισμός προκάλεσε παρατεταμένη κυβερνητική παραλυσία και μια άνευ προηγουμένου ονοματολογία όλη την εβδομάδα. Πηγές του Μαξίμου μάλιστα εμφανίζονταν δυσαρεστημένες για το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό έπειτα από τις ευρωεκλογές ουσιαστικά προανήγγειλε στις τηλεοπτικές κάμερες ανασχηματισμό το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η δυσφορία έγκειτο στο ότι το

Μαξίμου δεν ήθελε να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός «δέσμιος» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, υπό το βάρος του οποίου αποφασίζει τα πολιτικά του βήματα. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να καταλήξουν στο αν το Υπουργείο Οικονομικών θα περάσει στα χέρια πολιτικού προσώπου ή τεχνοκράτη και αλυσιδωτά τι μέλλει γενέσθαι με τον Γιάννη Στουρνάρα.

από τη Στεφανία Μουρελάτου

Σενάρια για τον Γιάννη Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά το δυσμενές για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών βουλευτών του κόμματος, που του απέδωσαν ευθύνη λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής για το γεγονός ότι παραδοσιακές δεξαμενές ψηφοφόρων της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνομιλητές του, μπροστά στην δυστοκία της προηγούμενης εβδομάδας να βρεθεί αντικαταστάτης του υπουργού Οικονομικών, δεν απέρριψε το σενάριο να μην αλλάξει ο Γιάννης Στουρνάρας μέχρι να διευθετηθεί η νέα μείωση του χρέους.

Μάλιστα την φημολογία γύρω από το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα αναθέρμανε μεσοβδόμαδα το μυστικό ταξίδι του στο Παρίσι. Επισήμως δόθηκε εκ των υστέρων η απάντηση ότι αφορούσε υποχρεώσεις του στο Ecofin στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Στο «χρηματιστήριο» της ονοματολογίας για τον διάδοχο Στουρνάρα έκαναν limit up ο Νίκος Δένδιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται ως άτονο σενάριο, όπως και του πρωθυπουργικού συμβούλου Σταύρου Παπασταύρου, που ήταν το αυτί και το μάτι του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα. Εσχάτως κυκλοφόρησε και η λύση στο πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών την ατζέντα των υποχρεώσεων προς την Τρόικα αλλά και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κρατήσει τα χαρτοφυλάκια, που βρίσκονταν σε «πράσινα» στελέχη και διεκδικεί μικρή διείσδυση σε πιο παραγωγικά υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες αφίξεις στο υπουργικό συμβούλιο ακούγεται ότι θα είναι ο Μάκης Βορίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τα πόστα τους κρατούν ως φαίνεται οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Μανιάτης, Χρυσοχοΐδης, Κεφαλογιάννη και Γεννηματά. Υπό μετακίνηση εμφανίζονται οι κ.κ. Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Βρούτσης και πιθανώς ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος στις ποικίλες καραμπόλες που ακούγονται, φέρεται ως ο καταλληλότερος διάδοχος του Νίκου Δένδια στο Υπ. Δημόσιας Τάξης.

Το ταμείο των ευρωεκλογών

Το πολιτικό ταμείο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές… δεν είναι μείον σύμφωνα με την αποτίμηση που έκανε η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. «Πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές "εφεδρείες" που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από ʾδω και ʾμπρος. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα», αναφέρουν κομματικά στελέχη, που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και οι ΑΝΕΛ, που τράβηξαν απογοητευμένους νεοδημοκράτες «έχουν ξεφουσκώσει παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα