Μωρά από… 3 γονείς στο μέλλον;

Στο μέλλον πιθανότατα τα παιδιά δεν θα έχουν ένα πατέρα και μια μητέρα, αλλά έναν πατέρα και… δύο μητέρες! Συγκεκριμένα, οι πρώτες δοκιμές μιας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης επιστημόνων σε ανθρώπους, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων από την ανάμιξη γενετικού υλικού τριών γονιών ήταν επιτυχής ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην επιστήμη.

Πριν απ΄τις δοκιμές στους ανθρώπους είχαν υπάρξει ανάλογες επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα. Οι μαϊμούδες που γεννήθηκαν με αυτή τη μέθοδο πριν τρία χρόνια παραμένουν υγιείς, ενώ τα ανθρώπινα έμβρυα, που για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο,

φαίνονται επίσης καλά στην υγεία τους.

Η νέα τεχνική θεωρείται πολύ κοντά στο να αξιοποιηθεί κλινικά στο μέλλον, αν και οι ερευνητές με επικεφαλής τον βιολόγο, Σουκράτ Μιταλίποφ, του πανεπιστημίου του Πόρτλαντ τονίζουν πως ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγιές παιδί.

Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε με σκοπό να εμποδίσει την εμφάνιση σπάνιων και συχνά θανατηφόρων «μιτοχονδριακών» παθήσεων, δηλαδή νόσων που οφείλονται σε σφάλματα στο μιτοχονδριακό DNA της μητέρας, το οποίο μεταβιβάζεται στο παιδί της. Χρησιμοποιώντας ωάρια από δύο θηλυκούς δότες μεταφέρονται υγιή γονίδια στο έμβρυο. Όπως εξηγούν οι ερευνητές με τη χρήση δύο γυναικών δότριων ωαρίων, μπορούν να ακυρωθούν κάποια σφάλματα του DNA που κληρονομούνται από τη μητέρα στο παιδί.

Πληροφορίες από: CBC

Keywords
Τυχαία Θέματα