Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να προετοιμαστούμε για το φετινό καλοκαίρι

Τη σημασία του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» της Πολιτικής Προστασίας, μεσούσης της κλιματικής κρίσης, εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση -όπου αυτή χρειάζεται- είναι το αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας πάντα ως ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε μια ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου ο οποίος είχε πει πως «όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για να αποτύχει», και όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης

αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του «στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής: αυτούς που σβήνουν πυρκαγιές, αυτούς που σώζουν ζωές στις πλημμύρες, αυτούς που παρεμβαίνουν με αυτοθυσία μετά από κάθε σεισμό, αυτούς που με το «112» προλαμβάνουν τα χειρότερα και με αυτοθυσία δίνουν όλες τις μάχες». Τόνισε επίσης ότι στο μέτρο του δυνατού η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορούσε καλύτερο «για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους». «Με περισσότερους πυροσβέστες, με νέους δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, όπως είδατε και σε αυτό το πολύ όμορφο βίντεο, να παρεμβαίνουν κατευθείαν μέσα στη φωτιά» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι φέτος θα υπάρχουν δέκα νέες μονάδες δασοκομάντος, καθώς και τα περισσότερα αεροσκάφη που είχαμε ποτέ, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ λειτουργεί πλέον και ένα νέο, ακόμα πια αυστηρό επιχειρησιακό δόγμα, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό «να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φωτιά στον πρώτο χρόνο, αμέσως αφότου αυτή ξεσπάσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση 7 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου 515 που θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη Canadair τύπου 215, τα οποία πετούν εδώ και 50 χρόνια. «Θέλω πραγματικά να υποκλιθώ και στους χειριστές αλλά και στους τεχνικούς που κρατούν αυτά τα αεροπλάνα, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, ετοιμοπόλεμα και ασφαλή» είπε.

«Έχουμε πάρει λοιπόν μια απόφαση, ως Ελληνική Δημοκρατία, να αποκτήσουμε πια ιδιόκτητα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία θα μπορούν ουσιαστικά να επιτελούν μια διπλή αποστολή: αφενός να συμβάλλουν στην κατάσβεση μεταφέροντας ένα ικανό φορτίο νερού και αφετέρου να είναι και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται στο ίδιο το πεδίο των επιχειρήσεων. Αυτά πλαισιώνονται από νέα αμφίβια αεροσκάφη, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά, πολύ αξιόπιστα αλλά αρκετά γερασμένα πια, PZL. Πάρα πολλά καινούργια πυροσβεστικά οχήματα.Αλλά, και συστήματα πυρανίχνευσης, αισθητήρες, θερμικές κάμερες για δάση, drones, 300 ασθενοφόρα, νοσοκομεία εκστρατείας. Ήταν μια ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», να καλύψουμε και κάποιες συμπληρωματικές ανάγκες των υπουργείων Υγείας, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη» κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΑΙΓΙΣ, Έχουμε,mitsotakis, aigis, echoume