Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό σήμερα στις Βρυξέλλες

Μίνι σύνοδος κορυφής για την προσφυγικό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και της χώρας μας. Τη Σύνοδο έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διεξαχθεί από τις 16:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ενώ μετά θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Η μίνι αυτή Σύνοδος έχει ως στόχο να υπάρξει μια γενικότερη συνεργασία των κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και των ευρωπαϊκών κρατών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Στη Σύνοδο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι ηγέτες Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας, ενώ έχουν προσκληθεί και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Γιουνκέρ θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες ένα σχέδιο 16 σημείων, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να μην στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από γερμανικής πλευράς αλλά και από πλευράς Κομισιόν έχει τεθεί το θέμα της δημιoυργίας ενός τεράστιου Hot Spot στην Αθήνα, το οποίο έχει δυνατότητα να συγκεντρώσει 50.000 πρόσφυγες, για να γίνεται από εκεί η ταυτοποίησή τους και η καταγραφή τους. Για το θέμα πάντως έχει εκφράσει την ανησυχία της η ελληνική πλευρά, καθώς το κέντρο θα δημιουργηθεί, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα