«Μην προχωρήσετε στα μίγματα ελαιολάδου στην Ελλάδα»

"Οχι" στα μίγματα ελαιολάδου-σπορελαίων στην Ελλάδα, που προτείνει ο ΟΟΣΑ, λέει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchez de Puerta.

Ο Rafael Sánchez de Puerta , που είναι και Γενικός Διευθυντής της FAECA ( Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

της Ανδαλουσίας) σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, δήλωσε πως ενώ σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται τέτοιου είδους μίγματα , ελπίζει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να απαγορεύουν στις εταιρίες να παράγουν μίγματα ελαιολάδου-σπορελαίων για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων.

"Τα προϊόντα που αποτελούνται από μίγμα ελαιολάδου και σπορελαίων απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα" προσθέτει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Κομισιόν για την Ελιά και τα Προϊόντα της.

Όπως διαβάζουμε στο olivenews.gr ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ισπανία επιτρέπει την εξαγωγή μιγμάτων γεγονός που της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά, απαγορεύει ωστόσο την παραγωγή τους για εγχώρια κατανάλωση.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει τα μίγματα ελαιολάδου-σπορελαίων ωστόσο ο κανονισμός 29/2012 δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να απαγορεύουν εντός των συνόρων τους την παραγωγή μιγμάτων για εγχώρια κατανάλωση.

Δεν απαγορεύεται η πώλησή τους όταν προέρχονται από άλλες χώρες ούτε η παραγωγή τους εντός των συνόρων της χώρας εάν προορίζονται για εξαγωγή. Τέλος, ο ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει ότι η παρουσία του ελαιολάδου μπορεί να τονίζεται στην ετικέτα με φωτογραφίες ή γραφήματα μόνο αν το μίγμα περιέχει ελαιόλαδο σε ποσοστό άνω του 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα