Μια νέα εθνική επέτειος

Του Νίκου Καραμάνογλου

Η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο το ήθος και την αβελτηρία της πολιτικής μας ζωής. Στον απόηχο της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

και ως προάγγελμα της Πρωταπριλιάς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό κενολογίας, αήθειας και κυρίως ψεύδους.

Από τη μια μεριά η κυβέρνηση του σουρεαλισμού, του νεποτισμού και της κομματοκρατίας προσήλθε αποφασισμένη να πλήξει τη διαφθορά και τα πελατειακά δίκτυα. Των άλλων όμως, όχι τα δικά της. Γιατί η αριστερή διαπλοκή είναι ηθικότερη της δεξιάς. Φέρει δε ως αιγίδα το εξαγνιστικό επιχείρημα ότι όλα τα κάνει σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι τα έκανε η δεξιά. Και αυτό είναι αρκετό για να κάνει διορισμούς, να στήνει διαγωνισμούς και εν γένει να λειτουργεί κατά το δοκούν και φωτογραφικά χωρίς αναστολές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ύψωσε τη ρομφαία της δικαιοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο και άπαντες οι διαπλεκόμενοι έτρεξαν να κρυφτούν στις σκοτεινές τους τρύπες.

Κοντά σε αυτόν ο έτερος πολιτικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, λειτουργώντας ως «ομάδα κρούσης» της κυβέρνησης και προερχόμενος από απανωτά επεισόδια αμνησίας σχετικά με δηλώσεις του περί μη υπογραφής μνημονίων, απειλών για αποχώρηση από τον κυβερνητικό σχηματισμό και «μακεδονικούς» αγώνες, επέκρινε με σκαιότητα τους χειρισμούς του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα των υποβρυχίων, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και υπαινίχθηκε ότι συγγενικά πρόσωπα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν μετοχές στην εταιρεία Marfin. Οι συγκεκριμένες αποστροφές αποθέωσαν την ποιότητα του πολιτικού λόγου στο κοινοβούλιο, καθώς προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, χαρακτηρίζοντας «αλήτη» και «αλητάμπουρα» τον κ. Καμμένο και απειλώντας τον ότι θα ζητήσει «συγνώμη στα τέσσερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μέχρι τώρα φέρει ως ποιοτικό χαρακτηριστικό του τον ήπιο πολιτικό λόγο και τον ορθολογισμό, φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του, ζητώντας για πρώτη φορά εκλογές. Δεχόμενος δε σαφέστατες αιχμές από τον πρωθυπουργό για εμπλοκή του στο σκάνδαλο SIEMENS, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «κατηγορούμενος στην αποψινή συζήτηση είστε εσείς, κύριε Τσίπρα».

Κατά τα άλλα οι λέξεις «λαός» και «λαϊκή βούληση» περίσσεψαν μαζί με τις εκατέρωθεν εκτοξευόμενες κατηγορίες κατά τη «συζήτηση». Οπαδική διάθεση και οχλαγωγία ακολουθούσαν την ομιλία του κάθε αγορητή και συμπλήρωναν το μαγευτικό υπερθέαμα του κοινοβουλίου. Και έτσι λύνεται και το μυστήριο της επιλογής της ώρας διεξαγωγής της συζήτησης. Δεν ήταν τυχαία, δεν ήταν κατ’ ανάγκη, ήταν κατ’ επιλογή, διότι επρόκειτο για θέαμα. Συμπέρασμα ασφαλώς δεν βγήκε και η τιμωρία των διαπλεκομένων, η οποία με τόση θέρμη εκατέρωθεν υποστηρίχθηκε, μετετέθη -όπως συνηθίζουμε στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας- στις ελληνικές καλένδες. Εξαιρετικά συμβολική, λοιπόν, η χρονική γειτνίαση με την Πρωταπριλιά και ίσως θα ήταν προσφορότερο να την καθιερώσουμε ως τη νέα μας εθνική εορτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα