Μεξικό: Ατιμώρητα παραμένουν το 99% των αδικημάτων

Ατιμώρητα παραμένουν το 99% των αδικημάτων που διαπράττονται στο Μεξικό, ενώ μόνο για το 8% αυτών ασκούνται μηνύσεις, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNDH), ένας ανεξάρτητος οργανισμός του μεξικανικού Κράτους.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Ραούλ Πλασένθια, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της μεξικανικής Γερουσίας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που βλάπτει σοβαρά το Μεξικό.

"Μόνο για οκτώ από τα 100 αδικήματα που

διαπράττονται γίνονται μηνύσεις, και μόνο το 1% των παράνομων πράξεων που καταγράφονται οδηγούν σε μια καταδίκη», τόνισε ο Πλασένθια.

Από το 2005, η CNDH έχει καταγράψει 34.385 μηνύσεις εναντίον υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία διερευνά αυτή τη στιγμή 2.216 περιπτώσεις «εξαναγκαστικών εξαφανίσεων», που αφορούν δηλαδή αγνοούμενα πρόσωπα λόγω της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας του Κράτους.

Η CNDH εκτιμά ότι τα τελευταία έξι χρόνια  46.015 άτομα έχουν πέσει θύματα ανθρωποκτονίας, στα οποία προστίθενται 15.921 αγνώστου ταυτότητας πτώματα, και 1.421 σοροί που έχουν εκταφεί από παράνομους τάφους.

Αν και το 2005 η Επιτροπή κατέγραψε μια μόνο μήνυση για βασανιστήρια, το 2011 ο αριθμός των μηνύσεων για σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ανήλθε σε 2040.

Ο Πρόεδρος της CNDH έθιξε και το ζήτημα του μεξικανικού σωφρονιστικού συστήματος,  που αριθμεί 239.760 κρατούμενοι σε 418 φυλακές, ομοσπονδιακές ή περιφερειακές.

"Το κράτος δαπανά τεράστιους πόρους για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη σύλληψη των εγκληματιών, αλλά ουσιαστικά εγκαταλείπει το κρατούμενο όταν αυτός μπει στη φυλακή», υπογραμμίζει.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα