Μετά από 17 χρόνια «ξαναζωντάνεψε» το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Πεντακόσιοι θεατές γέμισαν τις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του πρώτου διαζώματος στο υπό αναστήλωση Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για να παρακολουθήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο τις παραστάσεις τού «Προμηθέα Δεσμώτη» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με τον Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η παράσταση δόθηκε στο φως της ημέρας (7 με 9 το απόγευμα), χωρίς τη χρήση φωτισμού και

ηχητικής εγκατάστασης, με ελάχιστα σκηνικά (μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, σκαμπό και υφάσματα) και με τους θεατές να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, υπό τις οδηγίες των φυλάκων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, για την πρόσβασή τους στον οριοθετημένο με σκοινιά χώρο των αναστηλωμένων κερκίδων.

Με αυτόν τον τρόπο το Αρχαίο Θέατρο ζωντάνεψε ξανά μετά από 17 χρόνια… σιωπής!

Σημειωτέον, πως οι δύο παραστάσεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, ήταν «συμβολικές», προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθεί το αναστηλωτικό έργο των αρχαιολόγων στον χώρο. Έτσι, οι περιορισμοί που τέθηκαν προκειμένου να προστατευθεί το μνημείο έκαναν την παράσταση να πλησιάζει την αυθεντική απόδοση του δράματος κατά την αρχαιότητα: Φυσικό φως, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν σκηνικά παρά μόνο υφάσματα και ελαφρές ξύλινες κατασκευές.

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Σπύρος Μερκούρης, επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα