Μέρκελ: Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους Έλληνες

«Θετικά μηνύματα έρχονται από την Ελλάδα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη, που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, η κα Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα

στον τομέα του τουρισμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την στήριξη που παρέχει η Γερμανία όπως είναι τα δάνεια, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «τα ισχυρά δείγματα ανάκαμψης που υπάρχουν οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις». «Έχουμε μία στενή ανταλλαγή απόψεων σε πολλά θέματα, όπως με την task force, τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στον τομέα της Υγείας» δήλωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και στον ελληνικό λαό δηλώνοντας ότι «τα πράγματα για τους Έλληνες είναι δύσκολα, ωστόσο θα σας στηρίξουμε και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό, τόνισε πως «η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε διάστημα συντομότερο απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν».

«Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, όμως όσα επιτεύχθηκαν, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της, οι κίνδυνοι που είχαν δημιουργηθεί για την παραμονή στο ευρώ, μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί», τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης», ενώ σημείωσε πως «η χώρα έχει ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως τα “ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά”, υπογραμμίζοντας πως “η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση, καθώς το τρίτο τρίμηνο αναμένεται θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή ανάκαμψη”.

«Έχουμε μπει για τα καλά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε».

Για το χρέος είπε πως περιμένουμε στη συνέχεια συνολική λύση στη βιωσιμότητά του, ενώ τόνισε πως το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9%.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς ο κ. Σαμαράς για τη συνέχιση ή μη του προγράμματος του ΔΝΤ που, κανονικά, ολοκληρώνεται εντός του 2016, αρνήθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά διαζύγιο, έστω και βελούδινο. «Η συνεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, κι αν αυτό συμβεί θα είναι σημείο επιτυχίας και όχι διαζύγιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση». «Όλη η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, αλλά δεν παραιτούμαστε από στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σαμαράς.

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόωρες εκλογές, η κα Μέρκελ εξέφρασε την στήριξή της στον Αντώνη Σαμαρά: «Ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους. Βήμα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον από ό, τι παρελθόν. Υπάρχουν μόνο επιτυχίες, τίποτα άλλο δεν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα