Μέρκελ: Η τρόικα θα αποφασίσει για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θέλω να παραμείνει, γιατί το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Μέρκελ, μίλησε για την ανάγκη να τηρηθούν

οι δεσμεύσεις και είπε ότι η Γερμανία περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Με άλλα λόγια, μικρή «ανάσα», απ’ εκείνες που εξαρχής επιδίωκε να λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός, φάνηκε πριν από λίγο να δίνει στην Ελλάδα και την κυβέρνηση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον κ. Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο. Η διάρκεια αυτής της ανάσας μοιάζει στην παρούσα φάση να μην ξεπερνά τις αρχές του Φθινοπώρου, όταν δηλαδή προγραμματίζεται η τρόικα να παρουσιάσει την έκθεσή της για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Θεμέλιο για όλες τις αποφάσεις είναι η έκθεση της τρόικας. Την περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Και είναι ενδιεκτικό ότι τη φράση αυτή χρησιμοποίησε απαντώντας σε Γερμανό δημοσιογράφο που της έθεσε το θέμα των δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με το ενδεχόμενο ή την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ως γνωστόν και σε επίσημο επίπεδο, έως τώρα η εν λόγω έκθεση αναμενόταν «τυπικά» προκειμένου να διαφανεί –όπως λεγόταν- η δυνατότητα καταβολής της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Τώρα, όμως, ευθέως συνδέεται τόσο και με το εάν θα γίνει αποδεκτό αίτημα περί επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, όσο και με αυτό ακόμα το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η κ. Μέρκελ πολλές φορές επανέλαβε στις δηλώσεις της ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και πως ανάλογη είναι –εξ όσων έχει διαπιστώσει- και η στάση της Γαλλίας (υπενθυμίζεται ότι χθες η καγκελάριος είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ). Πάντως, εκ νέου συνέδεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με τα αποτελέσματα των ελληνικών ενεργειών: Αν δηλαδή, η χώρα μας, τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Θακρίνουμε την Ελλάδα από τις πράξεις της. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικα. Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συνδεδεμένα με προσδοκίες: Κατέστησα σαφές ότι περιμένουμε από την Ελλάδα φυσικά να τηρήσει δεσμεύσεις, και οι πράξεις να ακολουθήσουν τα λόγια» τόνισε η καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι εάν συμβεί αυτό, τότε και η Αθήνα θα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία «όχι βιαστικές κρίσεις». Πάντως, φρόντισε η κα Μέρκελ να προσφέρει ορισμένα καλά λόγια για την κυβέρνηση Σαμαρά και τον φιλοξενούμενό της: «Είμαι πεπεισμένη ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Είχα τη δυνατότητα να πειστώ από το πνεύμα της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Μας έδωσαν συμβολικά παραδείγματα για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνουν κάποια πράγματα και ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχουν οι εταίροι από την Ελλάδα. Θα υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα