Μείωση της μετανάστευσης ίσως συρρικνώσει τη βρετανική οικονομία

Η υπόσχεση της βρετανικής κυβέρνησης για επιβράδυνση της μετανάστευσης ίσως συρρικνώσει κατά 11% την οικονομία ως το 2060 και οι φορολογούμενοι να πρέπει να χρηματοδοτήσουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, δείχνει μελέτη κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα.

Η μελέτη δίνει μια νέα διάσταση στο ζήτημα της μετανάστευσης που έχει μπει στη λίστα των καυτών θεμάτων πριν από τις εκλογές του 2015 και τον τερματισμό, την 1η Ιανουαρίου

2014, των περιορισμών που επιβάλλονται σε εργάτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές το 2010 να μειώσει τη μετανάστευση σε «δεκάδες χιλιάδες» ως το 2015, από τις 200.000 το χρόνο που αναμένεται ότι θα είναι βάσει των σημερινών τάσεων.

Ωστόσο, στη νέα μελέτη σημειώνεται ότι αν μειωθεί κατά το ήμισυ η καθαρή μετανάστευση στην περίοδο ως το 2060, θα υπάρξουν «ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις» στην οικονομία.

«Τα επίπεδα τόσο του ΑΕΠ όσο και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκαν στη διάρκεια της περιόδου προσομοίωσης κατά 11% και κατά 2,7% αντιστοίχως», υπογραμμίζεται στη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το ανεξάρτητο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα