Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά η τρόικα

Περαιτέρω «ψαλίδισμα» της φαρμακευτικής δαπάνης, προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα των δύο δισ. ευρώ φέρεται να ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως προκύπτει από τη σημερινή (04/09) επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου των ελεγκτών στο υπουργείο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητούν η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να μην ξεπεράσει το 1,98 δισ. ευρώ,

επιβάλλει δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο περαιτέρω εξοικονόμηση 390 εκατ. ευρώ (από 2,37 δισ., που είναι το όριο για φέτος).
Πηγές του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν ότι η τρόικα προτίθεται να ζητήσει νέα μείωση των δαπανών, στον προϋπολογισμό του φαρμάκου και το 2015.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτός του προαναφερθέντος θέματος και οι πολιτικές για το φάρμακο, η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και η κινητικότητα του προσωπικού.
Στη συνάντηση ετέθη επίσης το ζήτημα της συνταγογράφησης φαρμάκων, βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας, με στόχο την αύξηση χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων έως και 60%.
Ακόμα συζητήθηκε το θέμα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως επίσης η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα