Μειωμένη η ζήτηση υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας ελέω κρίσης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσίασε υποχώρηση η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, καθώς η οικονομική κρίση οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όπως αναφέρει μελέτη της Hellastat.

Την ίδια στιγμή, τα έτη 2010 και 2011 η επισκεψιμότητα στις μονάδες του ΕΣΥ -όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τις ιδιωτικές κλινικές- αυξήθηκε κατά 20%. Ειδικότερα, το 2011, ο αριθμός των νοσηλευθέντων αυξήθηκε κατά 6%, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 6%.

Κύριο «αγκάθι» των ιδιωτικών μονάδων υγείας είναι η μειωμένη ρευστότητα,

κυρίως λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία. Η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ στις αρχές του 2012, αν και οδήγησε σε αύξηση των περιστατικών νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλές πληρωμές.

Ενδεικτικά, οι οφειλές για νοσήλια έως τα τέλη Οκτωβρίου 2011 ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο είχαν ανέλθει σε περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Αρνητικά έχει επιδράσει και η νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στα ειδικά-προσθετικά υλικά και τα φάρμακα (επιβολή πλαφόν), αλλά και η επιβολή ΦΠΑ 13%.

Επιπλέον, η λίστα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), η οποία καθορίστηκε στις αρχές του 2012 και σύμφωνα με την οποία θα τιμολογούνταν οι ιατρικές πράξεις, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα