Με το βλέμμα στο μέλλον η Σαουδική Αραβία επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Στο άκουσμα της Σαουδικής Αραβίας το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο πετρέλαιο και τις πετρελαιοπηγές, με τις οποίες έχουμε συνδυάσει την Αραβική χερσόνησο, όμως οι ίδιοι οι Σαουδάραβες δεν βλέπουν το μέλλον τους σε αυτό καθώς ξέρουν ότι τα ορυκτά καύσιμα κάποια στιγμή θα εξαντληθούν , ενώ και αυτό να μην συμβεί στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να αντικατασταθούν με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, τις οποίες θέλουν να αναπτύξουν και οι ίδιοι.

Άλλωστε η Σαουδική Αραβία

είναι μια από τις χώρες που διαθέτει και την έκταση αλλά και το κατάλληλο κλίμα για να στρέψει τις επενδύσεις της στην ηλιακή ενέργεια, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κράτος που έχει ουσιαστικά στηριχθεί πάνω στο πετρέλαιο.

Η Σαουδάραβες θέλουν να μπουν σε αυτό το νέο παιχνίδι και με τις κλιματικές δυνατότητες που έχουν αλλά και με τις αχανείς εκτάσεις που διαθέτουν σίγουρα μπορούν να αναδειχθούν σε έναν από τους πιο μεγάλους «παίκτες» σε αυτόν τον τομέα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας Αλί αλ Ναΐμι σε συνέδριο για το ρόλο των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή: «Στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε πως κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα. Δεν γνωρίζω το πότε, αν θα είναι το 2040, το 2050 ή αργότερα».

Στον ίδιο τόνο ο Μαρκ Φούλτον σύμβουλος της Carbon Tracker Initiative τονίζει: «Η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα μια ενεργειακή μετάβαση».

Μάλιστα αρκετοί ειδικοί της πετρελαιοβιομηχανίας, σχολίασαν οι Financial Times, θα θεωρούσαν υπεραισιόδοξο το στόχο της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τα μέσα του αιώνα. Η Σαουδική Αραβία είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, και χρησιμοποιεί εντός της χώρας περισσότερο από το 25% της παραγωγής της.

Το σίγουρο είναι ότι οι γνώμες μπορεί να διαφέρουν πάνω σε αυτή την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας, όμως από την άλλη το ίδιο σίγουρο είναι το ότι πρέπει από νωρίς να φροντίζεις για το μέλλον, ειδικά σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς τα ορυκτά καύσιμα είτε θα εξαντληθούν είτε πριν εξαντληθούν θα έχουν αντικατασταθεί από τις άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον και όσο αναπτύσσονται τόσο οικονομικότερη θα γίνεται και η περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Με πληροφορίες από το in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα