Με πυραύλους απειλεί τις ΗΠΑ η Β. Κορέα

Πυραύλους ικανούς να πλήξουν το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι διαθέτει η Βόρεια Κορέα, απαντώντας στη νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ για την επιμήκυνση του βεληνεκούς των νοτιοκορεατικών πυραύλων.

"Ο επαναστατικός στρατός (της Βόρειας Κορέας), περιλαμβανομένων

των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων, έχουν την ικανότητα να πλήξουν όχι μόνο τις αμερικανικές δυνάμεις στην κορεατική χερσόνησο, αλλά επίσης την Ιαπωνία, το Γκουάμ και ακόμη και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εχθρό, «πυρηνική ικανότητα κατά πυρηνικής ικανότητας, πύραυλος κατά πυραύλου».

Οι απειλές της Πιονγιάνγκ έρχονται μόλις δύο μέρες μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, που θα οδηγήσει στον τριπλασιασμό του βεληνεκούς των βαλλιστικών της πυραύλων, αρκετοί για να καλύψουν το σύνολο του εδάφους της Βόρειας Κορέας.

Το βεληνεκές των νοτιοκορεατικών πυραύλων θα επιμηκυνθεί στα 800 χιλιόμετρα, από 300 σήμερα, και θα καλύπτει τμήμα της Κίνας και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στη νότια Κορέα, ενώ αποτελούσαν πυρηνική ομπρέλα σε περίπτωση επίθεσης με αντάλλαγμα η Σεούλ, να δεχθεί να περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων της το 2001 προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι πυρηνικές και βαλλιστικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα η Σεούλ να ζητήσει εκ νέου την επιμήκυνση του βεληνεκούς των πυραύλων της και οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πύραυλος, με την επωνυμία Taepodong-2, βεληνεκούς 6.700 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της Βόρειας Κορέας, αλλά Σεούλ και Ουάσινγκτον, μαζί με τους συμμάχους τους, θεωρούν ότι πρόκειται για μία νέα φάση στο πρόγραμμα εξοπλισμού των βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ με πυρηνικές κεφαλές, που απαγορεύεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να καταγράψει πρόοδο στην τεχνολογία αυτή, όμως οι δοκιμές της δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε το 2006 και το 2009 σε δύο πυρηνικές δοκιμές που οδήγησαν  στην επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα