Μαύρη μέρα για την Κω: Δύο νεκροί, εκατό τραυματίες κι ανυπολόγιστες καταστροφές από τα 6,4 Ρίχτερ (pics-vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από εκατό να τραυματιστούν. Οι πέντε, που είναι τουρίστες, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:31 και το επίκεντρό του βρίσκεται 15 χλμ.

ανατολικά της Κω. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ. και φορά ανατολικά-δυτικά.

Την είδηση για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Οι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατάρρευση τοίχου ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής σε μπαρ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, πρόκειται για έναν 30χρονο τουρκικής καταγωγής και έναν 20-22 ετών περίπου σουηδικής καταγωγής.

Τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από κέντρο διασκέδασης που κατέρρευσε η οροφή του στην πόλη της Κω, δυστυχώς όμως για τα δύο από αυτά ήταν πολύ αργά, αφού όταν η Πυροσβεστική κατάφερε να τα βγάλει από τα συντρίμμια ήταν ήδη νεκρά.

Σοβαρές ζημιές υπάρχουν σε όλο το νησί. Ενδεικτικό είναι ότι το αεροδρόμιο που έμεινε κλειστό για λίγο, αλλά τώρα λειτουργεί κανονικά, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το πλοίο Blue Star Paros, το οποίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Στο νησί βρέθηκε αμέσως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C – 130 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, ενώ μεταβαίνει εκεί εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των δύο νεκρών, από τον μεγάλο σεισμό στην Κω, έστειλε με ανάρτησή του στο

twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε δίπλα στους Κώες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοινώνοντας πως κλιμάκιο του κόμματος μεταβαίνει στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί στο νησί.

Αναβλήθηκε η συζήτηση στην Βουλή

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση, μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, και ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου της ΝΔ, αναβάλλεται η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος επί της προτάσεως της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση.

Το άρθρο Μαύρη μέρα για την Κω: Δύο νεκροί, εκατό τραυματίες κι ανυπολόγιστες καταστροφές από τα 6,4 Ρίχτερ (pics-vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα