«Μαστίγιο» από το Βερολίνο… Σόιμπλε: Τηρήστε τις δεσμεύσεις- Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιέγραψε εν τάχει την συζήτηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Συζητήσαμε διεξοδικά όχι πάντα με συμφωνία, αλλά σε ένα κλίμα κατανόησης», τόνισε αρχικά ο κ. Σόιμπλε, και συνέχισε αναφέροντας την «μακρά φιλία των δυο χωρών».

«Εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και συμφωνήσαμε

να παραμείνουμε δεσμευμένοι σε αυτή», είπε ο κ. Σόιμπλε, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην κρίση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, «η οποία είχε τον πιο δύσκολο δρόμο σε αυτή την κρίση».

«Πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας και να καταλάβουμε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, ωστόσο παρά την πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος, μένουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

«Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ, αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες, είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή, χθες στα γερμανικά ΜΜΕ είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι το χρέος πρέπει να λυθεί και συμφωνώ και για το λόγο αυτό πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχω την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που συμμετέχουν στην ομάδα διάσωσης», τόνισε εμφατικά και πρόσθεσε: «Να εργαστούμε για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

«Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετέχουν για την καταπολέμηση της κρίσης και της διαφθοράς και προτείνω να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, το είχα προτείνει και παλιότερα, να στείλουμε εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα, το πρότεινα και στον κ. Βαρουφάκη τώρα», ανέφερε ο ίδιος.

«Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε την λαϊκή εντολή των Ελλήνων, αυτό όμως ισχύει για όλους τους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε και επισήμανε με στόμφο: «Αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών. Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει πρέπει να τηρούνται ειδάλλως δεν θα υπάρχει αξιοπιστία».

«Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο, όπου έχουν δημιουργηθεί και για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορέσει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές και είναι δεδομένο, πως το θέμα του κουρέματος δεν τίθεται στην ατζέντα, αυτό που προέχει είναι η πρόσβαση στις αγορές», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με τη διαφθορά ο κ. Σόιμπλε είπε: «Συνήθως δεν μιλώ για διαφθορά σε άλλα κράτη, αλλά αφού ο Έλληνας συνάδελφος μίλησε για αυτό το ανέφερα. Γνωρίζω ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, όπως στη Γερμανία, δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα, ωστόσο υπάρχει ένα ρητό που λέει ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του».

«Υπάρχει μια κυβέρνηση, αλλά οι υποσχέσεις της βαίνουν εναντίον άλλων», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και είπε, πως «το παρελθόν με είχε επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και του είχα πει ότι οι εκλογές υπάρχουν όχι μόνο σε μια αλλά σε όλες τις χώρες, για αυτό η Ευρώπη λειτουργεί με αυτό τον τρόπο».

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με υπευθυνότητα, η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 και η Ελλάδα ευθύνεται για αυτό», συμπλήρωσε.

Βαρουφάκης: Θέλουμε μια συμφωνία- γέφυρα μέχρι τον Μάιο

«Είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Σόιμπλε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια ευημερούσα Ευρώπη, δεν καταλήξαμε σε συμφωνία προφανώς, αλλά συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μια κοινή λύση με τους εταίρους, η οποία θα βάλει τα συμφέροντα της Ευρώπης πρώτα απ’ όλα», δήλωσε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν συζητήσαμε το πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά το πλαίσιο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κρίση, που ξεκίνησε στην Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας, πως «είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε τέλος στη λιτότητα, οι Έλληνες θέλουν να σταματήσει η απαξίωση της χώρας μου».

«Σήμερα το μήνυμα μου για τον κ. Σόιμπλε είναι πως δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χρειαζόμαστε και σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο τη στήριξή τους», τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «το μήνυμα στον λαό της Γερμανίας από τη δική μας κυβέρνηση είναι πως θα στηρίξουμε τα συμφέροντα και των ελλήνων και των ευρωπαίων».

«Ζητούμε χρόνο, βραχύβια περίοδο προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει ευρείες προτάσεις και τον οδικό χάρτη, ένα πρόγραμμα γεφύρωσης», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στη χρυσή Αυγή, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ελλάδα.

«Από το 2010 αμφισβητούσαμε τη λογική του προγράμματος, ότι οι εταίροι μας δώσανε περισσότερα λεφτά από όσα χρειαζόμασταν για να εξυπηρετηθεί ένα μη βιώσιμο χρέος», υποσημείωσε και δήλωσε εκ νέου, ότι «αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες βασίζονται στην εκλογή μας. Να υπάρξει διαβούλευση, ένα πρόγραμμα γέφυρας από τώρα μέχρι το τέλος Μαΐου, να κάνουμε συζητήσεις για να κάνουμε ένα καινούργιο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε, πως «θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε χρεοκοπία, και μαζί με τους εταίρους μας να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο».

«Το πρόγραμμα έχει 60-70% των μεταρρυθμίσεων, είναι πράγματα που έπρεπε να έχουμε κάνει εμείς», είπε για το πρόγραμμα ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε απαριθμώντας τα λάθη σε αυτό και τη λειτουργία του.

«Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση σε λάθος κατεύθυνση, το πρόβλημα είναι ότι λείπει μεγάλος αριθμός σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην διαφθορά και δεύτερον, η βιωσιμότητα του χρέους όπως και η δημοσιονομική σύγκλιση αντανακλούν το αρχικό λάθος να βάζουν τα δάνεια πριν από τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας»

«Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία με την κυβέρνηση μας: Να μας χρησιμοποιήσει και να αλλάξει μια σελίδα στην Ελλάδα αλλά και συνακόλουθα στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα