Μαρούσι: «Περικλής – Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα»

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχοντας στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση πολίτη και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που διευκολύνουν την καθημερινότητά του, προχωρεί στο επόμενο βήμα, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η επιστήμη και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Από τις αρχές του έτους, θέτει στη διάθεση των πολιτών την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Περικλής» μέσω του έργου «Περικλής – Ηλεκτρονική

Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του κατά το προηγούμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα με την υποβοήθηση κινητών υπηρεσιών κοινωνικής Δικτύωσης», στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου παρουσίασε το πρόγραμμα «Περικλής» στους νέους της πόλης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία βάζει τα θεμέλια σε ένα κοινωνικό σύστημα που επιτρέπει μια περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Αυτή η εξέλιξη –συμπλήρωσε- φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο διακυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στην δημόσια διοίκηση να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να παρέχει στους πολίτες ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών,προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες για συμμετοχή των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.»

Ο κος Πατούλης αναφερόμενος ειδικότερα στην πρακτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου μέσω του προγράμματος «Περικλής» σημείωσε: «Σήμερα ο Δήμος μας διαχειρίζεται μια σειρά από ζητήματα μέσω της Γραμμής Δημότη, ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, τη συγκοινωνία – κυκλοφορία, την καθαριότητα και το περιβάλλον, τα τεχνικά έργα, την κοινωνική πολιτική κ.α. Η γραμμή Δημότη αναλαμβάνει την υποδοχή και διαχείριση των παραπόνων και των προτάσεων των πολιτών για βελτιώσεις των υποδομών του Δήμου και των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας 15321..Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Περικλής», αλλάζει και γίνεται άμεσος ο τρόπος πρόσβασης του πολίτη και εξυπηρέτησής του από τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι δυνατότητες που διανοίγονται μέσω της πλατφόρμας «Περικλής» είναι πάρα πολλές.Και δεν είναι μακριά. Ήδη το πρόγραμμα βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής εφαρμογής και σύντομα, από τις αρχές ήδη του νέου έτους, θα τεθεί στη διάθεση κάθε πολίτη, αναβαθμίζοντας αισθητά την εξυπηρέτησή του αλλά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου».

Με τη εφαρμογή της πλατφόρμας «Περικλής» κάθε πολίτης μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet, notebook κ.τ.λ. θα έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει με την κάμερα ότι τυχόν τον ενοχλεί ή θέλει να επισημάνει ή ακόμα και να αξιολογήσει θετικά, να λάβει ακριβή τοποθεσία με στίγμα στο χάρτη, να επιλέγει την κατηγορία του αιτήματός του, να εισάγει μία σύντομη περιγραφή και να στείλει το αίτημα στη Γραμμή Δημότη.

Ο Δήμος μέσω της πλατφόρμας θα μπορεί να δημιουργεί αναφορές και στατιστικά, να παρακολουθεί αυτοματοποιημένα την πορεία και την επίλυση του αιτήματος, να βελτιώνει τον επιχειρησιακό του προγραμματισμό, έχοντας ως μεγάλο στόχο να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά του τον πολίτη.

Στην εκδήλωση μεταξύ των ομιλητών που ανέπτυξαν τις δυνατότητες του προγράμματος «Περικλής» ήταν, ο Δρ. Μανώλης Σαρδής του ΕΜΠ, συντονιστής του έργου, ο Καθηγητής κος Εμμανουήλ Βαρβαρίγος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Παν/μίου Πατρών, η Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου της Σχολής Χημικών Μηχανικών, υπεύθυνη Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ενώ έγινε η παρουσίαση και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει και υλοποιεί ο Δήμος Αμαρουσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα