Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστώνη

Τρεις νεκροί και 144 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) στον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.

Σύμφωνα με το NBC ένας εκ των τριών νεκρών είναι ένα οκτάχρονο παιδί, χωρίς να αναφέρει την πηγή πληροφόρησης.

Στο μικροσκόπιο οπτικό υλικό από τον μαραθώνιο

Βίντεο και φωτογραφίες από τον μαραθώνιο της Βοστόνης μελετούν αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI,
αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους των εκρήξεων.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου, πρόκεται για μια «εγκληματολογική έρευνα», αλλά και μια «εν δυνάμει τρομοκρατική έρευνα», ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια φανερή προειδοποίηση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. «Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές», δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να δώσει πληροφορίες.

Η αστυνομία της Βοστώνης ανακοίνωσε ότι εργάζονται όλοι πυρετωδώς και έχουν ανασταλεί άδειες και ρεπό του προσωπικού της.Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές της Μασαχουσέτης σχετικά με το συμβάν και ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Ο Ομπάμα έκανε στη 1 π.μ. μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) δηλώσεις προς το αμερικανικό έθνος από τον Λευκό Οίκο για το τραγικό συμβάν.

«Ακόμη δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί το έκανε. Αλλά μην το παρεξηγήσετε αυτό. Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί το έκανε και θα τον φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό έθνος στέκεται στο πλευρό της Βοστώνης που είναι «μια πόλη που αντέχει».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον κόσμο να μην προτρέχει βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα, ενώ δεν έκανε καμία νύξη για τρομοκρατία.

Οι σημαίες στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον πνέουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων.

Τρόμος στη Βοστώνη: Φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης. Μετά τις εκρήξεις, στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν και να μεταφέρουν αιμόφυρτους ανθρώπους σε νοσοκομεία. «Χτυπήθηκαν πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ένας δρομέας.

Το περιστατικό έγινε περίπου τρεις ώρες αφού τερμάτισαν οι πρώτοι δρομείς. Σύμφωνα με το Reuters, οι εκρήξεις έγιναν κατά την ώρα που πολύς κόσμος βρισκόταν κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Ο δρομέας Μάικ Μίτσελ από τον Καναδά, ο οποίος είχε ολοκληρώσει νωρίτερα τον αγώνα, δήλωσε πως εκείνη τη στιγμή κοίταξε τη γραμμή τερματισμού και είδε μία «τεράστια έκρηξη». Σύμφωνα με τον Μίτσελ, «οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν ουρλιάζοντας, όλοι ήταν εκτός εαυτού».

Κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Η αστυνομία βρήκε αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στην πόλη της Βοστόνης (Μασαχουσέτη βόρειο-ανατολικά), όπου μια διπλή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην γραμμή του τερματισμού του διάσημου Μαραθώνιου της πόλης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο αξιωματούχους της πόλης.

Επίσης, η αστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Νέβα Κόκλι δήλωσε ότι «υπήρξε και μια άλλη έκρηξη στη Βιβλιοθήκη JFK». Η Ρέιτσελ Ντέι εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης JFK η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα