«Μαχαίρι» σε επικουρικές και εφάπαξ

Δε θα γλυτώσουν όπως όλα δείχνουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ στο πλαίσιο όσων ήδη έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή. Το γεγονός προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο υπουργός, είπε ακόμη ότι δεν εφαρμοστεί το δύο τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ σημερινοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Ο

υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1/1/2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».

Εφάπαξ και επικουρικές

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στο μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ είπε πως «εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα, για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» και πρόσθεσε: «Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος, για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ, για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: «Ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο».

«Κόβουν» και από ασφαλιστικά ταμεία

Από το 2013-2014 θα μπει «ψαλίδι» κατά 2,1 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Μειωμένη θα είναι παράλληλα και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δισ. ευρώ. Το 2013 θα δοθούν 15,7 δισ. ευρώ για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ενώ με βάση το προσχέδιο του 2014 θα δοθούν 13,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι στόχος είναι «να αυξηθεί η φοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος και γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα θωρακίζεται απόλυτα το σύστημα» μέσω ελέγχων.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι μετά τις τελευταίες διατάξεις «δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί κάνει κανείς», καθώς έχουν εφαρμοστεί όλα τα προγράμματα που διασφαλίζουν την εποπτεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Εξαντλήσαμε τα πάντα», σχολίασε αναφερόμενος στην απογραφή, τα συστήματα ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ κ.α΄σ «Έγιναν 12 πράγματα που άλλαξαν εικόνα του υπουργείου Εργασίας συνολικά και 2014 θα είναι πρότυπο υπουργείο σε επίπεδο Ευρώπης. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται θα το πετύχουμε και στο τέλος διαδρομής», υπογράμμισε ο Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ πια απογραφή συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας το κόστος από το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 11,8 δισ ευρώ. Επίσης από το 2001 έως το 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει δώσει στο ασφαλιστικό σύστημα 187 δισ. ευρώ.

Η δαπάνη για το σύνολο συντάξεων ήταν 32,17 δισ. το 2009, 31,7 δισ. το 2010, 31,6 δισ. το 2011, 31,1 δισ. το 2012 και θα είναι 28,3 δισ. το 2013. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι 28,5, δισ., το 2015 θα είναι 29,1 δισ. και το 2016 θα είναι 30 δισ.

Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες συντάξεων ανέρχεται στο 56% το 2012, στο 55,9% το 2013, στο 46,5% το 2014, στο 42,1% το 2015 και στο 40,8% το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα