Λίλιαν Τιντόρι: Αυτή είναι η θριαμβεύτρια των εκλογών στη Βενεζουέλα

Όταν ο σύζυγός της, και βασικός αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο, Λεοπόλντο Λόπεζ, καταδικάστηκε σε ποινή 14ετούς φυλάκισης για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η Λίλιαν Τιντόρι δεν το σκέφτηκε στιγμή.

Η 38χρονη ξανθιά καλλονή σήκωσε στις πλάτες της την μάχη κατά του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες

και τα έπαιξε όλα «για την Ελευθερία», όπως ήταν το προεκλογικό σύνθημα της -μέχρι χθες- αντιπολίτευσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Λίγες ώρες πριν οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας ανακοινώσουν επισήμως την πρώτη -μετά από 16 ολόκληρα χρόνια- νίκη της αντιπολίτευσης στη χώρα και ο πολιτικός εκλεκτός του Τσάβες παραδεχτεί δημοσίως την ήττα του, η Τιντόρι είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube με αποδέκτες συγγενείς και φίλους:

«Μεγάλη νίκη! Νίκη καλή! Να δούμε τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαι ευτυχισμένη», έλεγε πανηγυρίζοντας χαρούμενη τη μεγαλειώδη νίκη του αντιπολιτευτικού συνασπισμού.

Η συμβολή της στη νίκη αυτή ήταν καθοριστική. Παρότι η ίδια δεν «κατέβηκε» στις εκλογές διεκδικώντας κάποια θέση στο Κοινοβούλιο, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Λεοπόλδο Λόπεζ, για το ρόλο που φέρεται να είχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2014, στις οποίες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν άφησε προεκλογική συγκέντρωση που να μην συμμετέχει. Ήταν εκεί όταν πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο φυλακίζονταν λόγω «αντικυβερνητικής δράσης», ήταν πάνω στη σκηνή όταν, δίπλα της, δολοφονούνταν ο Λουίς Μανουέλ Ντίας, γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Δράσης, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή έλιωνε τα παπούτσια της να επισκέπτεται ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο ζητώντας τη συμβολή τους στην απελευθέρωση του συζύγου της. Η απάντηση ήταν παντού η ίδια: Ο Λόπεζ παραμένει στη φυλακή.

Νηπιαγωγός στο επάγγελμα, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λάτρης του αθλητισμού, παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής και μητέρα δύο γιων -πέντε και δύο ετών- δεν επιδιώκει να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική: «Δεν έχω τέτοιο σκοπό. Επιθυμώ μόνο να αντιπροσωπεύω τη γυναίκα της Βενεζουέλας η οποία πηγαίνει στο σουπερμάρκετ αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να αγοράσει, η οποία φοβάται να βγει με την οικογένειά της στον δρόμο λόγω της ανασφάλειας, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της», δηλώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα