Λαθροϋλοτομία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αυτό της παράνομης καυσοξύλευσης. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας η παράνομη υλοτομία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως φαινόμενο και μάστιγα των καιρών για τα Ελληνικά δάση.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με την απαξίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος που οφείλεται στην άγνοια,

έχουν σαν αποτέλεσμα την απειλή των δασικών πυρκαγιών της θερινής περιόδου να διαδέχεται ο θόρυβος του αλυσοπρίονου που ακούγεται πλέον όλο και πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα στα ελληνικά δάση. Όλα αυτά οδηγούν στην περαιτέρω συρρίκνωση των δασών που έχουν απομείνει και στην υποβάθμιση της δομής και της λειτουργίας τους, και των ωφελειών που ανταποδίδουν στον άνθρωπο.

Μέσα στο 2013 είχαν καταγραφεί 6 συμβάντα παράνομων υλοτομιών στο Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου ή Κοτζά Ορμάν όπως είναι ευρύτερα γνωστό και στο παραποτάμιο δάσος του Κοσύνθου. Για τη φετινή χρονιά ήδη έχει καταγραφεί ένα περιστατικό κοπής σκλήθρων στο παραποτάμιο δάσος της Κεραμωτής και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα σε ό, τι έχει απομείνει από το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, το οποίο μόλις 70 χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος στα νότια Βαλκάνια και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στην Ελλάδα, όπου ζουν και αναπαράγονται σπάνια είδη ζώων όπως ο Κολχικός Φασιανός (ένας από τους δύο αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης), παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλά περιστατικά παράνομης υλοτομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα