Κυρώσεις κατά Ισπανίας και Πορτογαλίας εισηγήθηκε το Eurogroup

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας εξαιτίας των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστήριξαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα

για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

Η ελληνική στάση

Η ελληνική στήριξη προς τις χώρες του Νότου προφανώς δεν απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να «περάσει» για άλλη μια φορά η σκληρή γραμμή της Γερμανίας και των βορειοευρωπαϊκών κρατών.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να μην επιβληθεί πρόστιμο, καθώς και η ίδια φοβάται ότι στη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολουθώντας τις οδηγίες του Α. Τσίπρας, προσπάθησε να ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων στις δύο χώρες, ενώ σε ανάλογο – αν και σαφώς πιο χλιαρό – κλίμα κινήθηκαν και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Ιταλίας. Εν τέλει όμως επικράτησε η θέση του βοειοευρωπαϊκών κρατών και η λιτότητα στην Ευρώπη καλά κρατεί.

Το άρθρο Κυρώσεις κατά Ισπανίας και Πορτογαλίας εισηγήθηκε το Eurogroup εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα