Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπεύθυνη στάση

Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι ένας πρωθυπουργός θα βγαίνει μπροστά, σε όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση. Και δεν το θεωρούμε δεδομένο, γιατί δεν το έχουμε συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Εδώ και δεκαετίες, η πιο συνηθισμένη πρακτική κάθε φορά που μια κυβέρνηση αντιμετώπιζε μία κρίση, ήταν η αποδοχή των παραιτήσεων ενός ή δυο υπουργών που θεωρούνταν υπεύθυνοι. Έτσι και ο πρωθυπουργός, έδειχνε ότι έκανε το «πολιτικό του καθήκον» και η κυβέρνηση συνέχιζε την πορεία της.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος 

Ωστόσο στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων εβδομάδων,

είδαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή και ανέλαβε τις ευθύνες για τις οποίες αστοχίες και παραλείψεις, ενώ ζήτησε συγνώμη και από τους πολίτες. Δεν ζήτησε καμία παραίτηση, (προς το παρόν τουλάχιστον), δεν έδειξε με το δάχτυλο κανέναν και τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η στάση αυτή είναι υπεύθυνη και δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμω. Ούτε και καρατομεί υπουργούς την ώρα της μάχης, όταν όλοι είναι απαραίτητοι. Επιπλέον, με την κίνηση αυτή δηλώνει πως στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει όχι μόνο κι εκείνος, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης. Αναλαμβάνει δηλαδή την ευθύνη ο ίδιος, όπως αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος για την διαχείριση της κρίσης, αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν από δω και πέρα.

Και την ευθύνη θα την έχει ο ίδιος.

Και για την αποκατάσταση των δασών και για τις αποζημιώσεις των πολιτών και για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από τις τοπικές κοινωνίες.Ο πρωθυπουργός κινήθηκε γρήγορα για την επόμενη μέρα “πάνω” σε τρεις άξονες: πρώτος άξονας, η ενημέρωση των πολιτών τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς όσο και από τον ίδιο. Δεύτερος άξονας, η δημιουργία επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Μπένο για την αποκατάσταση των ζημιών στην Εύβοια, η οποία υπέστη και την μεγαλύτερη καταστροφή. Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθείται βήμα – βήμα από το Μέγαρο Μαξίμου και θα παρουσιάζεται η εξέλιξη των δράσεων της ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τρίτος άξονας, η ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο όλων των οικονομικών ενισχύσεων ανά περίπτωση για σπίτια επιχειρήσεις και καλλιέργειες και μάλιστα σε μετρητά χρήματα που θα δοθούν στους πυρόπληκτους μέσω μιας απλής αίτησης και πριν το τέλος του μήνα.

Ένας από τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης Μητσοτακη, είναι η σχέση εμπιστοσύνης και η προσωπική του επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτήν την σχέση, ο πρωθυπουργός την γνωρίζει καλά και δεν θέλει σε καμια περίπτωση να την απωλέσει. Όπως γνωρίζει επίσης ότι από αυτήν την κρίση η σχέση αυτή θα δοκιμαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα