Κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού…

Τη δική του …Μονμάρτη τείνει να αποκτήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, όπου οι ήχοι, τα χρώματα και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες θα σμίγουν με τις ιστορικές μνήμες της μακραίωνης βυζαντινής ιστορίας της πόλης, που μαρτυρούν τη χιλιόχρονη και πλέον ταυτότητά της, αλλά και της προσφυγιάς, και σε έναν παράλληλο διάλογο θα μετατρέψουν, στην πορεία του χρόνου, μια περιοχή σε κυψέλη πολιτισμού και δημιουργίας, με πρωταγωνιστές κυρίως τη νέα γενιά.

Πρόκειται για την «Πολιτιστική Γειτονιά» που αναπτύσσεται κατά μήκος

των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος», η οποία χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων και τις μετέπειτα περιόδους, σταδιακά αλλά σταθερά, ο χρόνος απειλούσε να θέσει στο περιθώριο και στη λήθη. Αυτή η περιοχή τώρα αποκτά και πάλι ζωή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των δυο πρώτων φάσεων, που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ταμείο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου (ΕΟΧ) και δημοτικούς πόρους, καθώς πυκνώνουν οι δράσεις με τη λειτουργία νέων τμημάτων καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Στον χώρο που αναπλάστηκε, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και την ιστορία, λειτουργούν ήδη τμήματα ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Τελευταία προστέθηκε και το τμήμα μουσικής το οποίο σταδιακά ενισχύεται με ένα ευρύ πρόγραμμα μαθημάτων πάνω σε διαφορετικά μουσικά όργανα, ενώ έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την παραχώρηση χώρων-κτισμάτων σε νέους ή ομάδες νέων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων έκφρασης κι επικοινωνίας. Η «Πολιτιστική Γειτονιά» υιοθετήθηκε ήδη και από τους μετανάστες όπου στο πλαίσιο του σχολείου εκμάθησης ελληνικής γλώσσας έχουν καθιερώσει το δικό τους «γλωσσικό καφέ».

Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής, όπως δηλώνουν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Κώστας Νικολόπουλος, είναι ο χώρος να μετατραπεί σε μια ανοιχτή κι υπαίθρια σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης κι επικοινωνίας, ο οποίος σταδιακά θα αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Κι όλα αυτά σε κτίσματα που προήλθαν από την ανακατασκευή και αποκατάσταση των παλιών δώδεκα προσφυγικών κτισμάτων, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών (ζωγράφων, αγγειοπλαστών, κλπ.), με τα σχέδια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) να επεκτείνονται με το σχεδιασμό λειτουργίας τμημάτων-εργαστηρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φωτογραφίας, με ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία μουσείου προσφύγων.

Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποκτά η πρόταση-πρόσκληση του κ.Δανιηλίδη στην ηγεσία του ΑΠΘ και της Σχολής Καλών Τεχνών για την εγκατάσταση και λειτουργία τμημάτων στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. «Η περιοχή αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο τέχνης και πολιτισμού. Και στην κατεύθυνση αυτή η συμβολή της Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να δώσει σε βάθος χρόνου την καλύτερη και δυναμικότερη ώθηση», δηλώνει.

Καλοκαιρινές μελωδίες

Φέτος το καλοκαίρι στους χώρους της «Πολιτιστικής Γειτονιάς», η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών «ΚΕΥΝΣ» και το Δημοτικό Ωδείο Ενότητας Νεάπολης διοργανώνουν δωρεάν θερινά μαθήματα μουσικής για ενδιαφερόμενους κάθε επιπέδου και κάθε ηλικίας. Τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:

►ΒΙΟΛΙ: Κάθε Τρίτη (9:30 π.μ.-11:30 π.μ.) και κάθε Πέμπτη (5 μ.μ.-8μ.μ.)

►ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ: Κάθε Τρίτη 9:30 π.μ.-11:30 π.μ. και 5μ.μ-8μ.μ.

►ΦΛΑΟΥΤΑ & ΦΛΟΓΕΡΕΣ: Κάθε Δευτέρα (11:30 π.μ.-1:30 μ.μ.) και Τρίτη (9:30 π.μ.-11:30 π.μ.)

►ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ: Κάθε Πέμπτη 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ.

►ΣΑΞΟΦΩΝΟ: Κάθε Δευτέρα 5μ.μ.-8μ.μ.

►ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (9:30π.μ.-1:30μ.μ.)

►ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (9:30π.μ. -1:30 μ.μ.)

►ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ: Κάθε Δευτέρα 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

►ΝΤΡΑΜΣ: Κάθε Παρασκευή 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

►ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ: Κάθε Τρίτη 5μ.μ.-8μ.μ.

►ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα):

Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

►ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΟΛΦΕΖ: Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

►ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

►ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) 9:30 π.μ.-1:30 μ.μ.

• Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 671100 (εσωτ. 160), 2310 628475, 2310 616710

Σε εξέλιξη τα εικαστικά τμήματα

Τα θερινά τμήματα μουσικής έρχονται να προστεθούν στα τέσσερα ήδη υπάρχοντα δωρεάν καλλιτεχνικά τμήματα κεραμικής-αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, χαρτί, πυλός) που λειτουργούν στην «Πολιτιστική Γειτονιά» από τις αρχές Μαΐου και θα λήξουν στις 30 Αυγούστου 2013.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Σχολείου Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών καθιερώθηκαν ο «γλωσσικός καφές». Πρόκειται για άτυπες, ειδικές συναντήσεις σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, πάνω σε προσυμφωνημένα θέματα από όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων, χωρίς βιβλία και τετράδια, αλλά με πολλή συζήτηση και καφέ, με στόχο την αφομοίωση της ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των μεταναστών.

Νέα στελέχη για το Κέντρο Νεότητας

Οι δράσεις, όμως, δε σταματούν εδώ. Ομάδες νέων από 15 έως 25 ετών που επιθυμούν να λειτουργήσουν το Κέντρο Νεότητας της «Πολιτιστικής Γειτονιάς» καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους από τις 3 έως και τις 19 Ιουλίου 2013.

Σκοπός είναι το Κέντρο Νεότητας να λειτουργήσει ως χώρος στον οποίο η νεολαία του δήμου θα έχει το δικό της στέκι επικοινωνίας, συμμετοχής και δημιουργίας. Ο χώρος θα διατεθεί δωρεάν προς χρήση για τις παρακάτω ενδεικτικές και όχι περιοριστικές δράσεις: αναψυκτήριο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογραφικές προβολές, βραδιές ποίησης και λογοτεχνίας, θεματικές συζητήσεις, κοινωνική δικτύωση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ταξιδεύω, ζω και εργάζομαι στην Ε.Ε., γευσιγνωσία, λαογραφία, κατασκευές «Φτιάξ το μόνος σου» (DIY), οικολογία, ιστορία.

Η διάθεση σε πρώτη φάση θα έχει διάρκεια ένα έτος. Οι ομάδες νέων μπορούν να διαχειρίζονται το Κέντρο μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλες ομάδες.

Όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής καλούνται να καταθέσουν ένα κείμενο για το πώς φαντάζονται ότι μπορούν να διαχειριστούν και να λειτουργήσουν τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και να αναλύσουν τις δράσεις που έχουν σκοπό να αναπτύξουν εντός της «Πολιτιστικής Γειτονιάς». Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε ομάδες στις οποίες συμμετέχουν δημότες/κάτοικοι του δήμου, άνεργοι ή άτομα με αναπηρία.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης- Συκεών, στην περιοχή Στρεμπενιώτη πίσω από το κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΚ και στο e-mail: [email protected]. Υποστήριξη για την σύνταξη του εντύπου εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρέχεται δωρεάν από το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Λεχόβου 4, Συκιές - Τηλ.: 2313.313336, κα. Ελένη Λιανού.

• Πληροφορίες, αναλυτική πρόσκληση ενδιαφέροντος και δήλωση συμμετοχής: www.sykies.gr (Προκηρύξεις-Διαγωνισμοί) ή στο τηλέφωνο 2310.671100 (εσωτ.169) και 2310.639385 (κα. Σταμούλα Οικονομίδου)

Keywords
Τυχαία Θέματα