Κροκοδείλια δάκρυα ΔΝΤ για την ελληνική λιτότητα

Εκ των υστέρων θυμήθηκε το ΔΝΤ ότι το φτωχό κομμάτι του 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα πλήρωσε αδίκως τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα», τα μέτρα λιτότητας και τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις τους πλήρωσαν οι αδύναμοι της χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι το «ψαλίδι» στους μισθούς του δημοσίου τομέα άγγιξε όχι μόνο την Ελλάδα,αλλά

και τις Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. «Οι μισθοί του δημοσίου τομέα περιορίστηκαν, μειώθηκαν ειδικά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στους υψηλά αμειβόμενους», σημειώνεται. Ωστόσο, μεταξύ των οικονομιών που εξετάστηκαν για την επίδραση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα, το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι πέντε χώρες (Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), εφήρμοσαν προοδευτικά μέτρα στο διάστημα 2008-2012, με τα νοικοκυριά στα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού να «φορτώνονται» το μεγαλύτερο κόστος.

Για το Δημόσιο, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων ήταν προοδευτικές και ότι οι περικοπές είχαν μεγαλύτερη επίδραση στους υψηλότερα αμειβόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα