Κρίσιμη συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία και την ISIS

Κρίσιμη για το μέλλον της Συρίας αλλά και της ειρήνευσης στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής θα είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Πούτιν αναφερόμενος στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στη συριακή αντιπολίτευση την χαρακτήρισε παράνομη και αναποτελεσματική, λέγοντας ότι οι αντάρτες

αυτοί μετά την εκπαίδευσή τους από τους Αμερικανούς προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με τα όπλα που έχουν πάρει.

Τα παραπάνω είπε ο κ. Πούτιν σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα σε συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει τις συνάντησης που θα έχει με τον Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα ο κ. Πούτιν τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δικαιούται τη διεθνή υποστήριξη γιατί μάχεται με τρομοκρατικές οργανώσεις:

«Κατά την άποψή μου, η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης σε παράνομες δομές είναι αντίθετη με τις αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αποδεικνύεται ότι μόνο 60 από αυτούς εκπαιδεύτηκαν σωστά και μόνο 4-5 άνθρωποι σήμερα φέρουν ακόμη τα όπλα τους. Οι υπόλοιποι λιποτάκτησαν, μαζί με τα αμερικανικά όπλα τους, για να ενταχθούν στο ΙΚ.», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ρώσου προέδρου.

Όσον αφορά τη βοήθεια προς την συριακή κυβέρνηση, ο Πούτιν ήταν απόλυτος: «Παρέχουμε βοήθεια μόνο σε νόμιμες κυβερνήσεις. Από σήμερα έχει λάβει τη μορφή του εφοδιασμού με όπλα προς τη συριακή κυβέρνηση, της εκπαίδευσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον συριακό λαό», ενώ αναφερόμενος στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, είπε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, θέμα για το οποίο έχουν ενημερωθεί και η ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ συγκρότησαν ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη για να συντονίσουν τον αγώνα τους εναντίον του ΙΚ και για το θέμα αυτό ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Προτείναμε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα είδος συντονιστικού πλαισίου. Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για αυτό, ενημερώσαμε και τις ΗΠΑ επίσης και ο κ. Κέρι είχε μια εις βάθος συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα αυτό. Θα καλωσορίζαμε μια κοινή πλατφόρμα για μια συλλογική δράση εναντίον των τρομοκρατών».

Το θέμα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα κατ” αρχήν στη Συρία, είναι η βασική προτεραιότητα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και τη Ρωσία, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, μετά τις διαστάσεις που πήρε το μεταναστευτικό προς την Ευρώπη, θέμα για το οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν μιλήσει με τους Αμερικάνους συμμάχους τους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί για να σταματήσει η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.

Το θέμα αφορά άμεσα και τη χώρα μας, τόσο για το θέμα του μεταναστευτικού, όσο και λόγω των εξελίξεων που αναμένεται να υπάρξουν στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα