Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Σόιμπλε – Σημαντικό κρας τεστ για την Ελλάδα το Νταβός

Η χώρα βράζει με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε ολόκληρη τη χώρα να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό σκηνικό προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας, προσπαθώντας να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ο κ.Τσίπρας

είχε και την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο ψηλά στη διεθνή ατζέντα είναι το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σήμερα θα βρεθεί σε πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται η πιο σημαντική στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αφού ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με την Ελλάδα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν προς το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντησή τους επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, συζητήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

«Μόνο λιτότητα, χωρίς ανάπτυξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον» φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά: «Προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους για αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια».

Αντιθέσεις
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβλέπουν αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών και της τακτικής τους, και τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού, το οποίο πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουν, πιέζοντας το ΔΝΤ να πάρει καθαρή θέση για τις προθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή και τους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δε, (τα αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζει στο Νταβός ο κ. Τσίπρας) το 2015 για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους, αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.

Οπως είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικά το «Εθνος της Κυριακής», η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα και θα κερδίσει διάφορα στοιχήματα, όπως: ενώ η εκτίμηση για το 2015, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762, η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479, δηλαδή 717 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη από τα 28 κράτη-μέλη (για το 2007-2013).

Εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα επικράτησε κατά τη συνάντηση όχι μόνο με τον Γερμανό Ζ. Γκάμπριελ αλλά και με τον Αμερικανό Τζο Μπάιντεν. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το τετ α τετ με τον τον Αλ. Τσίπρα έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος σχετική ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν για τη σημασία που έχει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους της».

Keywords
Τυχαία Θέματα