Κρίσιμα ραντεβού Τσακαλώτου με τους «σκληρούς» Στουμπ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε – Στήριξη για αξιολόγηση και χρέος από τον Σαπέν

Στον δύσκολο Βορρά ανηφορίζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος που επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο επαφών στις κυριότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στόχος του συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η προώθηση των ελληνικών θέσεων ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Με όπλο του τη στήριξη των ελληνικών προσπαθειών από τους ομολόγους του σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται

να αντιμετωπίσει τους «σκληρούς» υπουργούς Οικονομικών των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, που δεν… χαρίζονται εύκολα στην Ελλάδα.

Μετά από ένα επιτυχημένο, κατά γενική ομολογία, τριήμερο εξεύρεσης «συμμάχων» σε Ρώμη, Λισσαβόνα και Παρίσι, ο κ. Τσακαλώτος «ανηφορίζει βόρεια», με στόχο να πείσει τους πιο αυστηρούς κριτές της Αθήνας για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά και για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Ελσίνκι, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, αύριο Τρίτη ακολουθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, ενώ την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο Βερολίνο για ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τη διάρκεια των επικείμενων επαφών του – και σε συνέχεια όσων προηγήθηκαν – ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επαναλάβει την έμπρακτη δέσμευση της Αθήνας για πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του προγράμματος.

«Αέρα» στις επιδιώξεις του κ. Τσακαλώτου δίνουν τα θετικά προς την Αθήνα σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, περί άμεσης – χωρίς καθυστερήσεις – ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

«Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο πιο άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο κ. Σαπέν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα με τον Έλληνα ομόλογό του. «Βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα