Κρίνονται τα πάντα για την κυβέρνηση μέχρι τέλη Απριλίου

Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τα σενάρια ωστόσο «να δίνουν και να παίρνουν» για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού σε ενδεχόμενο αδιεξόδου, την ίδια στιγμή που επανέρχονται στο τραπέζι της συζήτησης σενάρια είτε εκλογών, είτε διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η τροχιά απόκλισης που κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι- πιστωτές απομακρύνουν εκ των πραγμάτων το θετικό σενάριο μια πιθανής συμφωνίας.

Αυτό εξάλλου παραδέχθηκε εμμέσως και ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του στο Πρακτορείο Reuters, μιλώντας για εκείνα που διχάζουν και εκείνα που δείχνουν να ενώνουν την κυβέρνηση με τους εταίρους.

Αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, παρά τις διαφωνίες και την «κακοφωνία» των τελευταίων ημερών, παραδέχεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, και σημειώνει ότι «αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε πολιτική διαφωνία».

Όσο για τα θέματα που διαπιστώνεται σύγκλιση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων, που αφορούν στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.

Ωστόσο, η γενική εικόνα δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή, από τη στιγμή που από τη Νέα Υόρκη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλεγε ότι «όλα τα σενάρια σχετικά με την Ελλάδα έχουν ‘’προεξοφληθεί’’ από τις αγορές και πιθανό Grexit δεν θα προκαλέσει μια γενική μόλυνση της ευρωζώνης».

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, διαμηνύοντας ότι το μνημόνιο πέθανε και εγκάλεσε όσους «διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες που φτάνουν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία επιμένουν ότι στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται εκλογικά σενάρια και δέχεται αντίστοιχες εισηγήσεις από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος της κυβέρνησης, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο σενάριο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Στον βαθμό που ο χρόνος τελειώνει στις 24 Απριλίου, όσον αφορά στις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, όπου αναμένεται το κρίσιμο Eurogroup να αποφασίσει για το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να αναλάβει μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Εξαντλώντας όλα τα περιθώρια εσωτερικής χρηματοδότησης από τα αποθεματικά ταμείων και δημοσίων φορέων, αλλά και την εξωτερική βοήθεια από την Ρωσία που μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα φαίνεται ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες άμεσης οικονομικής στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ενδεχόμενη εσωτερική στάση πληρωμών, εάν δεν προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή μέτρων για το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «κερδίζει έδαφος» η άποψη ότι χρειάζεται προσφυγή τις κάλπες, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία, αν και ευελπιστούν ότι θα ξεπεραστεί ο «κάβος» του Απριλίου με την αναβολή μέτρων και κεφαλαίων της δανειακής σύμβασης για την διαπραγμάτευση του Ιουνίου, οπότε και θεωρούν βέβαιη την «σύγκρουση» με τους δανειστές κυρίως για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Την προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές εισηγούνται- σύμφωνα με πληροφορίες – οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να απολέσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει και πρέπει να απευθυνθεί στον λαό προκειμένου να διεκδικήσει ακόμα και την αυτοδυναμία στην επόμενη βουλή.

Αντίστοιχα υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την νέα συμφωνία που θα εμπεριέχει και το δίλλημα «εντός η εκτός ευρώ» έχουν ταχθεί οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης, ενώ θετικά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το Αριστερό Ρεύμα, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα της πλειοψηφίας, που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα, κυρίως από την ομάδα των 53 όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης.

Αντίθετα στην προοπτική εκλογών έχουν ταχθεί τα στελέχη της Πλατφόρμας 2010 με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα, οι οποίοι πιέζουν για την άμεση επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού. Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα στελέχη της νέας κίνησης, που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της προεδρικής τάσης, στην οποία συντονιστικό ρόλο έχουν τα μέλη της Πολιτικής γραμματείας Γ. Μπουρνούς και Ν. Ηλιόπουλος.

Στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης χωρίς κάλπες κινείται και ο Γιώργος Σταθάκης. Απέναντι στην επιλογή της κάλπης θα τοποθετηθούν οι ΑΝΕΛ, κρίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει προσπάθεια παραγκωνισμού του κόμματος από την συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πιο ισχυρές όμως εξακολουθούν να καταγράφονται στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιρρήσεις της Αριστερής Πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζανη. Στην πρώτη -μετά τις διακοπές του Πάσχα- συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε όπως ήταν αναμενόμενο, η πορεία και τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, με τα μέλη του οργάνου να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους πάνω σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα στελέχη του οργάνου για τις τελευταίες διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με τις ιδέες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του είπε πως ο ίδιος προσωπικά δεν έχει γνώση -παρά μόνο από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ- ότι δεν θα καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία στις 24 Απριλίου, αν και παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν τριβές και αγκάθια». Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας από την πλευρά τους επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι «ο έντιμος συμβιβασμός και η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη είναι ετεροβαρής».

«Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας θέσεις. Γίνεται προσπάθεια στραγγαλισμού από τους δανειστές και πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τη λαϊκή στήριξη», τόνισε μεταξύ άλλων βουλευτής του κόμματος, που πρόσκειται στην πτέρυγα Λαφαζάνη και ήταν «παρών» στη συνεδρίαση. Πάντως, η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με τις δυο πλευρές να ανανεώνουν τα ραντεβού τους για να μελετήσουν ζητήματα στρατηγικής.

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, παντα, αλέξης τσίπρας, δημοψηφισμα 2015, reuters, ΦΠΑ, οφείλεται, τσιπρας, νέα, σόιμπλε, ελλαδα, μνημονιο, ρωσία, συριζα, ιουνίου, υπουργοι, βουλη, δραγασάκης, λαφαζάνης, συμμετοχή, λαφαζανη, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, φορολογικη δηλωση 2011, πασχα, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, δημοψηφισμα, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, πασχα 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2014, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ρωσία, γνωση, μμε, reuters, αδυναμια, ασφαλιστικο, βοηθεια, γινει, γινεται, γραφεια, δηλωση, διλλημα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ερχονται, ετος, ευκλειδης, ιδεες, ιδια, θετικο, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, κλιμα, κομμα, λαφαζάνης, μαξιμου, μοσχα, νεα υορκη, ομαδα, οφείλεται, πεδιο, πεθανε, πιθανοτητες, ραντεβου, ρευμα, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σόιμπλε, τασος, τμημα, υψηλη, χρονος, αγορες, βηματα, εφαρμογη, ιουνίου, λαφαζανη, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα