Κόντρα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Η πιθανολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δημιούργησε κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την Τετάρτη (26/02) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θεώρησε αναγκαία την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του λιμανιού, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού, με διατήρηση αν όχι και επαύξηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ

από την πλευρά του έκανε λόγο περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και στο επιχείρημα ότι το σύνολο των παραγωγικών φορέων του Πειραιά αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αμφισβήτησε ότι τα Επιμελητήρια έχουν λάβει θέση και θεώρησε τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις ως «υποκινούμενες» και «καλλιεργούμενες στη βάση μύθων», καθώς «οι υποδομές των λιμένων, η δημόσια περιουσία, δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά προστατεύονται συνταγματικά».
«Για να πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της, η χώρα θα πρέπει να δεχθεί ξένους επενδυτές. Να μην τους διώχνει, να μην τους απειλεί, να μην τους προπηλακίζει, να μην ποινικοποιεί τη διάθεσή τους να επενδύσουν στη χώρα», υπογράμμισε.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανήκει σήμερα σε ποσοστό 74% στο Δημόσιο. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να πουλήσει το 67%, κρατώντας για λογαριασμό του Δημοσίου το 7%. Η ιδιωτικοποίηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης του ΟΛΠ, αλλά και κοινωνικών φορέων που έχουν συστήσει Επιτροπή ενάντια στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση, έκδοση της οποίας παρουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.
Η πώληση αποσκοπεί αφενός στην απομείωση του χρέους και αφετέρου στην πραγματοποίηση σειράς επενδύσεων εκ μέρους του αγοραστή για ίδιον όφελος, που θα αναβαθμίσουν και τη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού του Πειραιά, υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα