Κομιστής αισιόδοξων μηνυμάτων ο Ντάισελμπλουμ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Όπως αποκάλυψε ο Ολλανδός αξιωματούχος, τον Απρίλιο του 2014 θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με την προϋπόθεση ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και έχουν εφαρμοσθεί όλοι οι όροι του προγράμματος.

Επίσης, σύμφωνα με

τον κ. Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου, θα ληφθούν αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση και για το ενδεχόμενο μελλοντικών διασώσεων τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Παράλληλα, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ESM, με ανάλογη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup οριοθέτησε την αφετηρία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2014:

«Υπάρχουν τα πρώτα σημάδια μεταστροφής στην οικονομία με νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, θετικά σημάδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Θα δούμε τις απαρχές οικονομικής ανάκαμψης αρχές Ιανουαρίου (του 2014)» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την επιμονή της στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι έχει κάνει καλή δουλειά ενώ οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν καταστεί πλέον ρεαλιστικότερες. Παράλληλα, δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις που περνά ο ελληνικός λαός.

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% το 2014, σημείωσε πως ο ίδιος μιλά βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν, τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος. Για το λόγο αυτό, επανέλαβε πως πιστεύει ότι του χρόνου θα υπάρξει και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη ανάπτυξη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον Ντάισελμπλουμ παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι όμως και το θέμα της μείωσης του χρέους.

Παρ' ότι προσκλήθηκε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν συμμετείχε στο γεύμα, επικαλούμενος υποχρεώσεις του εκτός Αθηνών.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος . Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία. «Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα