«Κολλάμε» συναισθήματα από τους χρήστες του facebook

Τι σχέση μπορεί να έχει το facebook με τον όρο «επιδημία»; Μεγάλη, καθώς επιστημονική έρευνα του ελληνο-αμερικανού κοινωνικού ερευνητή, Νικόλα Χρηστάκη του πανεπιστημίου Γέιλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συναισθήματα και οι γνώμες «κολλούν» μέσω του διαδικτύου! Με άλλα λόγια, τα «καλά» μηνύματα φέρνουν καλά μηνύματα, ενώ σε μικρότερο βαθμό τα άσχημα «γεννούν» άσχημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον τακτικό συνεργάτη του Χρηστάκη, καθηγητή Τζέημς Φάουλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν

πάνω από 1 δισ. αναρτήσεις 100 εκατ. χρηστών στο facebook μεταξύ του διαστήματος 2009-2012.

Αυτό που προέκυψε ότι όταν βρέχει, αυξάνεται κατά 1,16% ο αριθμός των μηνυμάτων με αρνητική συναισθηματική φόρτιση, ενώ μειώνεται ο αριθμός των θετικών κατά 1,19%. «Είναι πιθανό ότι η επιγραμμική συναισθηματική μόλυνση είναι εντονότερη από αυτή που μπορέσαμε να μετρήσουμε», σημείωσε επίσης ο Φάουλερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η «μόλυνση» έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, καθώς τα συναισθήματα εξαπλώνονται με συγχρονισμένο τρόπο σε μεγάλη κλίμακα μέσω των κοινωνικών δικτύων, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία μεγάλων ομάδων ανθρώπων, που γίνονται από κοινού πότε χαρούμενοι και πότε δυστυχισμένοι, ανάλογα με τις επιγραμμικές επιδράσεις που δέχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα