Κλοπή στα πρατήρια! Πώς μας εξαπατούν με πειραγμένες αντλίες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θύματα αδίστακτων κερδοσκόπων πέφτουν σε πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων οι Έλληνες την ώρα που αυξάνονται οι φόροι διπλασιάζοντας την τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αττική απέδειξε ότι στα 50 ευρώ βενζίνης που πληρώνουμε, το ένα στα έξι πρατήρια μας βάζει μόλις 45! Στα 150 πρατήρια που ελέχθηκαν με τη χρήση ειδικού οχήματος για τις ανάλογες μετρήσεις καταγράφηκε ότι το

15% των πρατηρίων είχε πειραγμένη αντλία.

Το ποσοστό των πρατηρίων που εξαπατούν τους πολίτες τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί. Από το 4% που ήταν έφτασε σχεδόν στο 15% και το «καπέλο» που υπολογίζεται ότι βάζουν στον καταναλωτή είναι κατά μέσο όρο 9%.

Με λίγα λόγια, στα 100 ευρώ βενζίνης που πληρώνει ένας οδηγός, τελικά αγοράζει μόλις 91 ευρώ καθώς τα εννέα ευρώ γίνονται…αέρας.

Τι επισημαίνει το υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο, τον καταναλωτή πρέπει να απασχολεί η ίδια η τιμή της βενζίνης. Όσο πιο χαμηλή είναι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα κλοπής.

Υπάρχουν πρατήρια που κλέβουν με «επαγγελματική» μέθοδο, κλέβουν δηλαδή μικρό ποσοστό από 2% ως 3% με στόχο ο καταναλωτής να μην αντιληφθεί τη διαφορά.

Έτσι δημιουργείται και η … έκπτωση που βλέπει κανείς σε σχέση με τη μέση τιμή στα υπόλοιπα πρατήρια.

Ποια πρατήρια πρέπει να προσέχουμε

Ο έλεγχος κατέδειξε ότι όταν οι τιμές της αμόλυβδης ήταν από 1,32 έως 1,35 ευρώ στα 27 πρατήρια, τα 12 είχαν απόκλιση πάνω από το όριο. Στα πιο «φθηνά» πρατήρια το 44% των δειγμάτων βρέθηκε να είναι αντικανονικό.

Στα πρατήρια με τιμές 1,35 έως 1,4 ελέγχθηκαν συνολικά 102 πρατήρια εκ των οποίων μόλις τα 9 εντοπίστηκαν να παραδίδουν ποσότητες εκτός του νόμιμου ορίου, δηλαδή ποσοστό 8,85%, ενώ στα πρατήρια με τιμές πάνω από 1,4 ευρώ το λίτρο ελέγχθηκαν 21 πρατήρια, εκ των οποίων μόλις 1 εντοπίστηκε να παραδίδει μικρότερη ποσότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος όρος κλοπής είναι δύο με τρία ευρώ για κάθε 100 ευρώ βενζίνης που βάζει ο καταναλωτής.

Μάλιστα όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα οι καταναλωτές είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούν τις περισσότερες φορές την κλοπή καθώς συνήθως η κλοπή είναι μη ανιχνεύσιμη. Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που πλήρωσε 50 ευρώ για να βάλει στο αυτοκίνητό του 34,65 λίτρα με τιμή 1.443 ευρώ το λίτρο, έφυγε από το πρατήριο με 31,36 λίτρα, έχασε δηλαδή τρία λίτρα, αλλά η ένδειξη στο αυτοκίνητό του δεν πρόδιδε την κλοπή, παρά το γεγονός ότι έχασε από την τσέπη του περίπου 4 ευρώ.

Το άρθρο Κλοπή στα πρατήρια! Πώς μας εξαπατούν με πειραγμένες αντλίες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα