Κλοπές μοτοσικλετών κατά… παραγγελία!

Αυξάνονται και πληθύνονται οι σπείρες, που οργανώνονται στα πρότυπα προηγμένων επιχειρήσεων, με μέλη που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά αντικείμενα με κύριο στόχο το αξίωμα του εμπορίου «ό, τι επιθυμεί ο πελάτης»!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έτσι, μέσα από την τελευταία εξάρθρωση μιας τέτοιας σπείρας, η Αστυνομία γνωστοποίησε ότι μια κοπέλα 24 χρόνων είχε τον ρόλο ταμία και επίσης ήταν υπεύθυνη για την καταγραφή των οδηγιών σχετικά με το είδος των μοτοσικλετών, που έπρεπε να κλαπούν, και την καταγραφή των αμοιβών των μελών.Ο θεωρούμενος ως αρχηγός της σπείρας ήταν υπεύθυνος για

την εκμίσθωση δύο χώρων, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις πωλήσεις των παραποιημένων δικύκλων και των εξαρτημάτων μέσω αγγελιών σε ιστοσελίδα, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Υπεύθυνος αποσυναρμολόγησης και παραποίησης στοιχείων

Ο δεύτερος άνδρας της ομάδας ήταν υπεύθυνος για την αποσυναρμολόγηση των κλεμμένων μοτοσικλετών, όπως και για την παραποίηση των στοιχείων τους.Τέλος, ο τρίτος άνδρας της σπείρας ήταν αυτός, που αναλάμβανε τις κλοπές των δικύκλων, ανάλογα με τη… λίστα που είχε καταρτιστεί από τον αρχηγό και τη νεαρή ταμία-γραμματέα της οργάνωσης, η οποία επίσης ταξινομούσε και συσκεύαζε τα αποσυναρμολογούμενα εξαρτήματα!

Από την έφοδο αστυνομικών της Ασφάλειας σε δύο χώρους, στον Νέο Κόσμο και στο Παγκράτι, όπου «δούλευαν» τα μέλη της ομάδας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων κινητήρες, πιρούνια, ψαλίδια, φανάρια, κοντέρ, ζάντες αλουμινίου, εξατμίσεις, καθίσματα και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.Η αποσυναρμολόγηση των δικύκλων στους μυστικούς χώρους γινόταν με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, μία συσκευή θερμοκόλλησης και πλήθος εργαλείων για τη μετατροπή τους σε ανταλλακτικά.

Παρά μία… τεσσαράκοντα οι κλοπές

Η Αστυνομία κατάφερε να διακριβώσει παρά μία… τεσσαράκοντα κλοπές μοτοσικλετών, αλλά είναι βέβαιη ότι είναι πολλές περισσότερες, αφού τα επί μέρους εξαρτήματα, που βρέθηκαν στις αποθήκες, υπερκαλύπτουν τον προηγούμενο αριθμό.Ενδιαφέρον για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών παρουσιάζουν και τα στοιχεία, που συνθέτουν ακόμη μία εξάρθρωση παρόμοιας σπείρας, που… εργαζόταν με υψηλά… στάνταρντ!

Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Αττική, ενώ κάποιες φορές για να βρουν και να κλέψουν αυτό που ζητούσαν οι… πελάτες, έφθαναν ως και τη Βοιωτία.Όταν εντόπιζαν τα προς… κλοπήν δίκυκλα, σημείωναν τις διευθύνσεις και επανέρχονταν σε κατάλληλη στιγμή με τα εργαλεία της «δουλειάς» υπό μάλης.Αν τύχαινε να τα εντοπίσουν εν κινήσει, ακολουθούσαν με τα δικά τους οχήματα μέχρι τον τελικό προορισμό του ανύποπτου οδηγού και σε άλλη στιγμή προχωρούσαν επί το…έργον. «Περαιτέρω», αναφέρει η Αστυνομία στο διαβιβαστικό της, «έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο “πελατών”, ενεργούσαν κατά παραγγελία και συγκεκριμένα αφαιρούσαν μοτοσικλέτες συγκεκριμένης μάρκας και μοντέλου».

Η μέθοδος «εργασίας»

Όταν εντόπιζαν τις μηχανές, συμπληρώνει η Αστυνομία, έσπαγαν την κλειδαριά, τις απομάκρυναν και τις στάθμευαν πρόχειρα, καλυμμένες, έως ότου βεβαιωθούν ότι δεν αναζητούνται μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).Στη συνέχεια τις φόρτωναν σε κλειστό φορτηγό με υδραυλική ράμπα και τις μετέφεραν απευθείας σε συνεργαζόμενα συνεργεία και καταστήματα ανταλλακτικών, είτε για να πωληθούν αυτούσιες με παραποιημένο αριθμό πλαισίου, είτε για να αποσυναρμολογηθούν και να πωληθούν ως ανταλλακτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τις πωλούσαν με παραποιημένα στοιχεία μέσω ιστοσελίδων αγγελιών του διαδικτύου.

Ο δεκάλογος των συμβουλών για να… δυσκολέψετε τους επίδοξους κλέφτες της μηχανής σας

Από πληροφορίες θυμάτων, που έχουν δημοσιοποιήσει τη δική τους εμπειρία, αλλά και από όσα έχουν παρατηρήσει οι αστυνομικοί που ασχολούνται με το αντικείμενο, έχει σχηματισθεί ένας δεκάλογος συμβουλών, που ίσως οι ιδιοκτήτες μοτοσικλετών δεν πρέπει να αγνοήσετε.Ακολουθώντας τον δεν είναι βέβαιο ότι θα…σώσετε τη μοτοσικλέτα σας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα…δυσκολέψετε τον επίδοξο κλέφτη, που μπορεί και να τα παρατήσει…

Μην αφήνετε συχνά την μηχανή σας σε κοινή θέα και στο ίδιο σημείο.Εάν δεν έχετε διαθέσιμο κλειστό γκαράζ, το οποίο είναι και το καλύτερο, φροντίστε να καλύπτετε την μηχανή με «κουκούλα», ώστε να μην γνωρίζουν το είδος και την μάρκα οι «περίεργοι».Επίσης το κάλυμμα δεν πρέπει να φέρει στοιχεία που προδίδουν την μάρκα ή κάτι άλλο, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να φέρει παραπλανητικά στοιχεία. Έτσι, λοιπόν, δυσκολεύεται ο κλέφτης να έρθει πανέτοιμος για το τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει.Μην αμελείτε το κλείδωμα του τιμονιού. Είναι σίγουρα εύκολο να παραβιαστεί στις μέρες μας, ωστόσο είναι και αυτό ένα προστατευτικό μέτρο και δυσκολεύει την μετακίνησή της. Ακόμα καλύτερα αν το κλείδωμα του τιμονιού γίνεται ξεχωριστά από το κλείδωμα τις μίζας.Μην αφήνετε περιθώρια στην κλειδαριά που χρησιμοποιείτε να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίσταση ή μοχλός και να δώσει πλεονέκτημα στις προσπάθειες παραβίασής της. Προτιμήστε το κλείδωμα του πλαισίου της μηχανής και όχι των τροχών ή των ψαλιδιών.Η χρήση παραπάνω του ενός τύπου κλειδαριάς ενδείκνυται για μεγαλύτερη προστασία, εάν αυτό δεν σας φαίνεται υπερβολικό οικονομικά και χρονικά. Συνήθως οι κλέφτες έχουν μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία για έναν τύπο κλειδαριάς.Πάντα να κλειδώνετε την μηχανή σας σε ένα σταθερό σημείο. Μπορεί αυτό να σας παίρνει παραπάνω ώρα να σταθμεύσετε, αλλά αξίζει. Πολλές κλοπές δικύκλων πραγματοποιούνται με την συνδρομή φορτηγών.Αγοράστε αξιόπιστα προϊόντα, έστω και αν τα πληρώσετε ακριβά. Κλειδαριές δισκόφρενου με συναγερμό, κλειδαριές U από ενισχυμένο ατσάλι, ασύμμετρες αλυσίδες (5/8 ίντσες ή παραπάνω) και με εγγύηση αντοχής κατά όλων των γνωστών τρόπων παραβίασής τους. Όσο περισσότερες εγγυήσεις, τόσο το καλύτερο.Να σταθμεύετε σε εμφανή σημεία με καλό φωτισμό και όχι σε ερημικά σημεία της πόλης.Η εγκατάσταση συναγερμού επιβάλλεται. Ακόμα καλύτερα εάν ο ήχος που παράγει κατά την ενεργοποίησή του δεν είναι ο συνηθισμένος. Προτιμήστε ήχους που θα προκαλέσουν την περιέργεια περαστικών και γειτόνων.Μην θεωρείται αγένεια ή περιέργεια την παρατηρητικότητα. Να ελέγχετε το περιβάλλον σας. Εάν κάποιος άγνωστος, περίεργος τύπος, στέκεται απέναντι από το σπίτι σας ή στην γωνία του τετραγώνου συχνά τις τελευταίες μέρες , εάν αντιλαμβάνεσθε πως κάποιο όχημα για αρκετή ώρα σας ακολουθεί και παρόλο που κάνετε επίτηδες άσκοπη διαδρομή, συνεχίζει κ.λπ., όλα αυτά είναι ενδείξεις, που… ζητάνε την προσοχή σας…Αφαιρέστε κωδικούς κλειδαριάς, που τυχόν είναι κολλημένοι πάνω στο δίκυκλο, ώστε να μην επιδιώξει κάποιος άλλος να «κόψει» ακόμα ένα κλειδί. Αποθηκεύστε τους κωδικούς, αλλά κάπου αλλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα