«Κλιματική Αλλαγή: Επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία»

Με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ετήσιας ευρωπαϊκής συνάντησης Περιφερειακών και Τοπικών αρχών OPEN DAYS, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών

Σπουδών της Ιατρικής Σχολής «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία».

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, χαιρετίζοντας την έναρξη της διήμερης επιστημονικής εκδήλωσης, τόνισε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναδεικνύονται και να αποτελέσουν παράδειγμα καλής πρακτικής για την εκπαίδευση του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του διημέρου, δημιούργησαν την ευκαιρία να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον και την υγεία, το οποίο επηρεάζει άμεσα και έμμεσα ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της χώρας μας (θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, εκπρόσωποι ΜΚΟ κλπ) αλλά και της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, κατά την πρώτη ημέρα (21/11/2013) αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

Στην 1η Θεματική Συνεδρία με θέμα «To πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής. Προσέγγιση μέσα από μία πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» παρουσίασαν τις προσεγγίσεις τους μεταξύ άλλων οι κα. Monica Ekstrom, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η κα. Corinna Frey, εκπρόσωπος του CEDEFOP (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και η κα. Μάρω Ευαγγελίδου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ.

Στη 2η Θεματική Συνεδρία με θέμα «Κλιματική αλλαγή –Ύδατα-Υγρότοποι». μεταξύ άλλων, έγινε μια παρουσίαση του Προγράμματος ORIENTGATE από την Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και τονίστηκαν οι Επιδράσεις της Κλιματικής αλλαγής στα Φυσικά Οικοσυστήματα από την Υπεύθυνη απογραφής Φυσικών Περιοχών κα Ελένη Φυτώκα.

Στην 3η Θεματική Συνεδρία με θέμα «Ευαισθητοποίηση-Συμβολή ΜΚΟ» συμμετείχε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ινστιτούτο- Ομάδα για τον Κόσμο» κι έγινε ανάλυση της ενότητας «Ακραία καιρικά φαινόμενα και Φυσικές καταστροφές- Διαχείριση κρίσεων Υγείας» από τον καθηγητή χειρουργικής του ΕΚΠΑ, κο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την Κλιματική αλλαγή κι έγινε εισαγωγή στην «Κλιματική αλλαγή και Βιώσιμη ανάπτυξη» από τον καθηγητή του Ανοιχτού Παν/μίου των Βρυξελλών κο Luc Hens.

Τέλος, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη του ΠΜΣ «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», κα. Π. Νικολοπουλου-Σταμάτη, τόνισε τη σημασία την ενσωμάτωσης γνώσης στη Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία και την εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (22/11/2013) πραγματοποιήθηκε διάλεξη του κ. Γιώργου Κρεμλή, Προϊσταμένου της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Παρουσίαση του 7ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον», ο οποίος τόνισε ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος, απαιτούνται νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης αλλά και νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Υπογράμμισε, επίσης, το χρέος της νέας κυρίως γενιάς να επηρεάσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να στηριχθεί το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συμμετοχή συνολικά 200 εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πολιτικές προστασίας των υγροτόπων, την επαγγελματική εκπαίδευση & κλιματική αλλαγή, ζητήματα άκρως επίκαιρα που απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα