Κίνδυνος για τον παγκόσμιο αθλητισμό από τον παράνομο στοιχηματισμό

Μεγάλη είναι η διείσδυση στον αθλητισμό, μέσω του παράνομου στοιχηματισμού, εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες χρησιμοποιούν το στοίχημα και τις αθλητικές διοργανώσεις σε όλο τον πλανήτη για να «ξεπλύνουν» τεράστια ποσά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογος κίνδυνος για την σωστή και έντιμη διεξαγωγή αρκετών αθλητικών διοργανώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του «Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια στις Αθλητικές Δραστηριότητες» (ICSS) και του Πανεπιστημίου «Paris Ι» της Σορβόνης, οι εγκληματικές οργανώσεις «ξεπλένουν» σε ετήσια βάση περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια

σε αθλητικά στοιχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο ο όγκος των παράνομων στοιχημάτων αποτελεί εξαιρετικό κίνδυνο για την αδιάβλητη διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων, πράγμα που πλήττει αρκετά και το νόμιμο αθλητικό στοίχημα .

«Η ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών στοιχημάτων συμπίπτει με την αύξηση του κινδύνου διείσδυσης στα στοιχήματα αυτά, εγκληματικών οργανώσεων και τεχνικών “ξεπλύματος” χρήματος» τόνισε ο Κρις Ίτον, διευθυντή του ICSS, ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.

Το ICSS και το γαλλικό πανεπιστήμιο συνεργάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να φτάσουν στη σύνταξη της έκθεσης η οποία έχει ως θέμα την «έντιμη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο», και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αποτιμά τον τζίρο του «ξεπλύματος» στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια (110 δισεκατομμύρια ευρώ) τα ποσά που οι εγκληματικές οργανώσεις «ξεπλένουν» μέσω του αθλητικού στοιχήματος, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι το 80% των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως είναι παράνομα.

«Η μετατροπή της διαδικασίας των στοιχημάτων, που έχει γίνει περισσότερο πολύπλοκη, όπως για παράδειγμα τα απευθείας στοιχήματα, που είναι περισσότερο ευάλωτα, σύμφωνα με την έρευνά μας, έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων» πρόσθεσε ο κ. Ίτον

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ασία, και μόνο, συγκεντρώνεται το 53% της δραστηριότητας των παράνομων στοιχημάτων, ενώ η Ευρώπη δεν αποφεύγει τις κατηγορίες, παρά το ότι αντιπροσωπεύει το 49% του συνόλου της νόμιμης αγοράς του αθλητικού στοιχήματος.

Το μεγάλο αυτό θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τόσο τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της αρχές κάθε χώρας μέλους, με στόχο να παταχθεί στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί παρακολούθησης του «ύποπτου» στοχηματισμού, τόσο από την UEFA και την FIFA, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα