Κι όμως! Η εφορία κρατάει τα κλειδιά των σπιτιών μας!

Όσοι έχετε την εντύπωση ότι το σπίτι σας είναι απόλυτα δικό σας, χάσατε! Η εφορία, το κράτος, οι δήμοι, η τρόικα και οι λοιποί συγγενείς έχουν βάλει βαθιά το χέρι τους και το μισό ανήκει σ’ αυτούς!

Του Γιώργου Αυτιά

Έτσι είναι η κατάσταση με τα ακίνητα. Το κράτος άπλωσε το χέρι του πολύ βαθιά. Οι φόροι στα ακίνητα ατελείωτοι. Αυτό σημαίνει:

Οι αυξημένοι φόροι
θα παραμείνουν.

2.Το κράτος θα είναι συνεταίρος.

3.Τα ειδικά τέλη θα είναι αυξημένα.

Η παραμονή των ίδιων τιμών αποτελειώνει ακόμη μία χρονιά χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα, των οποίων η εμπορική αξία είναι χαμηλή, αφού εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα πωλούνται τώρα σε τιμές κάτω του 50%. Με τις ίδιες τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, ο Ενιαίος Φόρος, τα δημοτικά τέλη, οι φόροι κληρονομιάς, δωρεών, γονικών παροχών, το ΤΑΠ μέσω της ΔΕΗ, αλλά και πολλά άλλα τέλη, που επιβαρύνουν το ακίνητο. Αυτή την ώρα έχουμε την εξής εικόνα στην αγορά:

Στις φτηνές περιοχές έχουμε μεγάλη διόρθωση στις τιμές λόγω της κρίσης. Δηλαδή πωλούνται ακίνητα κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Σε περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Ίλιον, το Πέραμα, η Νίκαια, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός και η Ελευσίνα επικρατεί το κράτος της πίεσης των τιμών και της απίστευτης εγκατάλειψης.Στις ακριβές περιοχές, οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει δραματικά, πάνω από 40%. Είναι η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη, η Παραλία Θεσσαλονίκης, η Καλαμαριά. Εδώ πωλούνται ακίνητα με αντικειμενικές αξίες από 5.000 έως 8.000 ευρώ Όλες οι τιμές και εδώ είναι πιεσμένες.

Πάντως αλλαγή των αντικειμενικών αξιών οδηγεί αυτόματα στην αύξηση ή την μείωση σε φόρους, όπως:

Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνηταΟ φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παλαιά ακίνηταΟ φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παρακολουθήματα της πρώτης κατοικίας που δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδοΟ φόρος μεταβίβασης ακινήτου στα παρακολουθήματα των παλαιών ακινήτων που δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδοΟ φόρος της πρώτης κατοικίας (περισσεύει μεγαλύτερο ποσό για φορολόγηση)Ο φόρος φόρου κληρονομιών (δεν αναπροσαρμόζεται το αφορολόγητο ποσό)Ο φόρος δωρεώνΟ φόρος γονικών παροχών (δεν αναπροσαρμόζεται το αφορολόγητο ποσό)Ο φόρος 3% υπέρ δήμων και κοινοτήτων στις μεταβιβάσεις0 φόρος 7% υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίαςΟ συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% στα ενοίκια0 φόρος εισοδήματος στα τεκμαρτά ενοίκια0 φόρος που επιβάλλεται στην δωρεά παραχώρηση άνω των 200 τ.μ.Ο φόρος χρησικτησίας0 φόρος διανομής ακινήτουΟ φόρος ανταλλαγής ακινήτουΟ φόρος στη συνένωση οικοπέδωνΟ φόρος αναπροσαρμογής ανά τετραετίαΤο ΕΚΚΟ ελάχιστο κόστος οικοδομήςΟ ΦΠΑ στα υλικά κατασκευής της οικοδομήςΟ ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας)Το ΕΕΤΑ ή νέος φόρος σκινήτων για το 2014Το ΕΕΤΗΔΕΤο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μέσω ΔΕΗΗ ελάχιστη αμοιβή μηχανικού για έκδοση της μελέτης για έκδοση της οικοδομικής αδείαςΤο τέλος μετεγγραφής του ακινήτου στο ΥποθηκοφυλακείοΗ αμοιβή του συμβολαιογράφουΤα έξοδα του συμβολαίου μεταβίβασηςΗ αμοιβή του δικηγόρουΗ αμοιβή του μεσίτηΗ εισφορά υπέρ Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Πρόνοιας ΔικηγόρωνΤο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων

33.Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης

Η αύξηση του κόστους κατασκευής από ιδιώτες λόγω της αύξησης του ΕΚΚΟ (αύξηση του ΙΚΑ και των αμοιβών των υπεργολάβων)Και η αύξηση 1% υπέρ δήμων από το υπουργείο Υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα