ΚΕΔΕ: Εξελέγη η νέα Εκτελεστική Επιτροπή με τη συμμετοχή μόνο της παράταξης Πατούλη

Με μόνους συμμετέχοντες τα 16 μέλη (από τα 31 συνολικά, που εξελέγησαν) της παράταξης του προέδρου Γιώργου Πατούλη εξελέγησαν σήμερα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ. Η εκλογή διεξήχθη, μετά από απόρριψη της πρότασης του κ. Πατούλη για τη σύσταση διαπαραταξιακής Εκτελεστικής Επιτροπής και από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι, η παράταξη «Κίνημα Ανατροπής για την Αυτοδιοίκηση» του κ. Πατούλη (πρόσκειται στη Ν.Δ.), κέρδισε

με απόλυτη πλειοψηφία τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, εκλέγοντας τους 16 μεταξύ των 31 μελών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης πρότεινε «τα επτά αιρετά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να προέλθουν τρία από την πλειοψηφούσα παράταξη, δύο από τη μείζονα αντιπολίτευση και από έναν από τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης». Πρόταση που δεν έγινε τελικά δεκτή.

Η σύνθεση της νέας 11μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ είναι η εξής:

Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ,

Δημήτριος Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

Ιωάννης Καραγιάννης β΄ αντιπρόεδρος

Ιωάννης Μουράτογλου, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ

Τακτικά μέλη:

Μιχαήλ Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος δήμαρχος Ξάνθης

Νικόλαος Μελετίου, δήμαρχος Ασπροπύργου

Δημήτρης Τζιαχρήστας, δήμαρχος Δομοκού

Ιωάννης Τζίτζιος, δήμαρχος Σιθωνίας

Γεώργιος Κοτρωνιάς, δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων.

Αναπληρωματικά μέλη:

Δημήτριος Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικαίων

Ευάγγελος Μπαρμπάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας

Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήμαρχος Μήλου

Απείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Απόστολο Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ), η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη (ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι) και η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπίρμπα (ΣΥΡΙΖΑ) απείχαν από τη διαδικασία, ενώ άσκησαν κριτική στον κ. Πατούλη για την αιφνίδια και πρόωρη -όπως τη θεωρούν- σύγκληση του ΔΣ το Σάββατο, προκειμένου να επιλεγεί το προεδρείο του δ.σ. και την απέδωσαν σε «αυταρχικές» -όπως είπαν- επιλογές του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη δεδομένου, ότι η παράταξή του «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ) κέρδισε την περασμένη Πέμπτη με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κ. Κοιμήσης επικαλέσθηκε τεχνικούς λόγους για την απουσία της παράταξης το περασμένο Σάββατο και σημείωσε ότι ο πρόεδρος δεν τήρησε τον απαιτούμενο, δόκιμο χρόνο μεταξύ πρόσκλησης και συνεδρίασης, ώστε να προετοιμασθούν οι παρατάξεις. Ζήτησε από τον κ. Πατούλη να θέσει τις προτεραιότητες του νέου δ.σ. και δήλωσε ότι ο δικός τους ρόλος θα περιορισθεί στην παραγωγή πολιτικής στις συνεδριάσεις του δ.σ. και στις Επιτροπές. «Μπορείτε με εύσχημο τρόπο να αποκλείετε τη συμμετοχή μας από το δ.σ. εάν συγκαλείτε συνεδριάσεις τις Δεύτερες που οι περισσότεροι δήμοι έχουν επιτροπές ή δημοτικά συμβούλια. Δεν θα είμαστε εδώ και θα σας παρακαλέσω να μην μας εγκαλείτε γιατί δεν θα είμαστε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιωακειμίδης δήλωσε, ότι η παράταξή του θεωρεί λάθος την προχθεσινή σύγκλιση του ΔΣ και τόνισε πως «όλοι θέλουμε να λειτουργούμε υπέρ της αυτοδιοίκησης. Αυτό πρέπει να κάνει και η πλειοψηφία, κάτι που δεν φάνηκε όταν συγκάλεσε ΔΣ το Σάββατο, χωρίς να έχουν καταφέρει οι παρατάξεις να συνομιλήσουν εσωτερικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπίρμπας δήλωσε, ότι «η παράταξη δεν θα συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή», ότι θα αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ότι «θα είναι παρούσα και δραστήρια στο δ.σ. με προγραμματική αντιπολίτευση». Στηλίτευσε και αυτός με τη σειρά του την επιλογή σύγκλησης συνεδρίασης για επιλογή προεδρείου το περασμένο Σάββατο και σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο που λειτούργησε έως τώρα το δ.σ. Δεν μπορεί να μιλά για συναίνεση η διοίκηση, όταν ζητήσαμε όλοι (σ.σ. οι άλλες παρατάξεις πλην της πλειοψηφούσας) να γίνει συνεδρίαση την Τετάρτη και δεν έγινε. Το μόνο που κατάφερε η συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν να διαμορφώσει ένα μονοκομματικό προεδρείο».Ο κ. Μπίρμπας ζήτησε να είναι παρούσα και σε αυτό το δ.σ. η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ). Όπως είπε «υπάρχει παράδοση στην ΚΕΔΕ, οι παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται να έχουν πλήρη δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μιλώ για τη Λαϊκή Συσπείρωση και ελπίζω να συνεχισθεί αυτή η παράδοση».

Πατούλης: Η ΚΕΔΕ λειτουργούσε υποτονικά

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην κριτική που του ασκήθηκε για την «εσπευσμένη» σύγκληση της ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το Σάββατο 25 Οκτωβρίου και σχολιάζοντας την άρνηση των παρατάξεων να συμμετάσχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, σημείωσε μεταξύ των άλλων:

«Γενικά πιστεύω ότι πρέπει να τρέξουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες. Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς τι ρόλους θα πάρουμε. Θέλει να πάρουμε όλοι έναν ρόλο ενωτικό, είναι δεδομένο αυτό και το πιστεύω, αλλά συγχρόνως θέλει να επισπεύσουμε. Σε λίγο ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του κράτους και δεν έχει κατατεθεί η άποψη της ΚΕΔΕ. Υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά και τα οποία τα ξέρετε.

Η ΚΕΔΕ για εμένα λειτουργούσε υποτονικά. Μπορεί να είναι κακό αυτό που λέω για κάποιους. Το πιστεύω. Δεν είναι η ΚΕΔΕ αυτή που έπρεπε να είναι τα προηγούμενα χρόνια. Εμένα δεν μου άρεσε καθόλου. Και από ότι φαίνεται, δεν άρεσε και σε αρκετούς Δημάρχους, διότι αυτή ήταν και η καταγραφή του αποτελέσματος στις πρόσφατες εκλογές.

Θέλουμε να συμμετέχουμε; Συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε; Μη συμμετέχουμε κύριοι. Η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει. Θα προχωρήσει, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε δεν το θέλουν και θα προχωρήσει με μεγάλη δυναμική. Να το ξέρετε αυτό».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι η παράταξή του έχει διάθεση να ενώσει τις διαφορετικότητες. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και να ενώσουμε τις διαφορές μας στον τρόπο λειτουργίας», ανέφερε.

Σχετικά με την επιλογή του να συγκληθεί το Σάββατο δ.σ. για την επιλογή Προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι εάν είχαν παραβρεθεί οι παρατάξεις το Σάββατο θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα μπορούσε το σημερινό ΔΣ να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά στην αιχμή του κ. Κοιμήση για σύγκληση των δ.σ. τις Δευτέρες, σημείωσε, ότι «βεβαίως και θέλουμε όλοι να είμαστε εδώ. Δεν θα γίνονται Διοικητικά Συμβούλια τη Δευτέρα. Τετάρτη είναι καλά. Το μόνο που ζητώ είναι να συγκληθεί κατ’ εξαίρεση αυτήν τη Δευτέρα για να προλάβουμε τον προϋπολογισμό. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση από το πρωί και όσο χρειασθεί. Μετά θα πάμε να συναντήσουμε τους αρμοδίους και θα επιστρέψουμε για να συζητήσουμε εκ νέου και να καταθέσουμε ως αρμόδιος φορέας την πρότασή μας».

Τέλος, ο κ. Πατούλης πέταξε ένα «καρφί» στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σημειώνοντας, ότι «δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ούτε το Σάββατο, ούτε σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα