Καζάνι που βράζει η Χίος-Επεισόδια και προσαγωγές (video)

Η κατάληψη του λιμανιού της Χίου έληξε μετά από αρκετές ώρες και με επεισοδιακό τρόπο ανάμεσα σε αστυνομία, πολίτες και πρόσφυγες.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από μια 6ωρη περίπου διαμάχη ανάμεσα σε μια ομάδα 150 περίπου ατόμων που ζητούσαν το άδειασμα του λιμένα Χίου και τους πρόσφυγες που παρέμεναν σε αυτό, η κατάσταση ευτυχώς εκτονώθηκε με την αποχώρηση των προσφύγων.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Το απόγευμα της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα που ζητούσαν από τους πρόσφυγες να φύγουν άμεσα από το λιμάνι.Κουβέντα στη κουβέντα, γρήγορα τα αίματα άναψαν με

τους πρόσφυγες που αρνούνταν να αποχωρήσουν. Οι πρόσφυγες παρά τις δεκάδες συστάσεις που τους έγιναν από τις αρχές, οι ίδιοι δεν ήθελαν να αποχωρήσουν, φοβούμενοι για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα.

Η ομάδα των συγκεντρωμένων τότε πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών (εκεί όπου βρίσκονταν γυναίκες με μωρά) και τότε οι πρόσφυγες προχώρησαν προς την ανατολική πλευρά του χώρου. Μάλιστα στην προσπάθειά της να σώσει το παιδί της, Σύρια μάνα έχασε την ισορροπία της με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να φύγει το βρέφος από την αγκαλιά της.

Τότε ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος και διέταξε τις διμηρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να μεταβούν στο λιμάνι και να ελέγξουν μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση

Οι διαπραγματεύσεις

Από τα επεισόδια, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ, ενώ ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των προσφύγων από το λιμάνι.

Το Λιμεναρχείο προέβει σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα.

Κι ενώ η ένταση έδειχνε να έχει αποφευχθεί , λίγο μετά την 01.00 τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα,με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση.

Τότε , Δήμαρχος και Λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων, που έδειξαν να κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών. Έτσι επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας.

Πηγή βίντεο και φωτο: politischios.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα