Καβγάς Μέρκελ με Τουσκ για κλείσιμο των συνόρων – πρόσφυγες

Η αντιπαράθεση χτυπάει… κόκκινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα που κλονίζει τα θεμέλια της Ευρώπης. Το κλείσιμο των συνόρων προκαλεί «ασφυξία» σε περίπου 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και βλέπουν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται για συνέχεια του ταξιδιού τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας “Ανγκελα Μέρκελ διαφωνεί

με το σφράγισμα των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής, Χθες το βράδυ τα έβαλε και μ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Η αρχηγός του Βερολίνου εκτιμά ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν η Ευρώπη δεν δόσει μια συγκροτημένη λύση στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το ύπουλο παιχνίδι Τουσκ και ο καβγάς με τη Μέρκελ

Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για πλήρη παραγκωνισμό του Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Φρανσουά Ολαντ από την Αγκελα Μέρκελ, η οποία επέλεξε να φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία, συζητώντας προσωπικά με τον Αχμετ Νταβούτογλου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσισε να τον παραγκωνίσει, ακυρώνοντας τις συνεννοήσεις που εκείνος είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα.

Η συνάντηση με τον Νταβούτογλου

Την παραμονή της κρίσιμης Ευρω-τουρκικής συνόδου κορυφής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ολλανδίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο. Σε αυτήν την συνάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε την «τολμηρή» πρότασή του να πάρει πίσω στην Τουρκία όλους τους παράτυπους μετανάστες και ένα μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων, με ανταλλάγματα την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, επιπλέον 3 δισ. ευρώ βοήθεια και το «ξεκλείδωμα» νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση.

«Η Μέρκελ αμέσως κατάλαβε ότι η συμφωνία μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική» δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα από τις παραχωρήσεις που ζητά ο Νταβούτογλου.

Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται τον Τουσκ

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κάνει περιοδεία στην Βαλκανική και είχε επισκεφτεί για συνομιλίες την Τουρκία, ετοιμάζοντας μια διαφορετική συμφωνία, από αυτήν που έβαλε την τελευταία στιγμή πάνω στο τραπέζι η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, μερικοί ηγέτες ρώτησαν τον Τουσκ, για ποιον λόγο δεν τους είχε ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα. Εκείνος παραδέχθηκε ότι δεν πληροφορήθηκε την τουρκική αντιπρόταση τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει βρεθεί στην μέση μιας διελκυστίνδας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο ένα άκρο και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στο άλλο άκρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα