Καταστρέφει τους σπόρους η αποψίλωση των δασών

Η καταστροφή των τροπικών δασών έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα, με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία αναγκάζει τα δέντρα να παράξουν μικρότερους και πιο αδύναμους σπόρους που είναι λιγότερο πιθανό να βλαστήσουν.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το αποτέλεσμα αυτό έχει προκληθεί από την απώλεια των μεγάλων πτηνών από τα δάση, τα οποία έχουν ράμφη αρκετά μεγάλα για να τραφούν και να διασπείρουν τους σπόρους των δέντρων.

Μάλιστα,

οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι, όχι μόνο από το πόσο γρήγορα η αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να συμβάλει στην εξαφάνιση της πανίδας, αλλά και από το γεγονός πως θα μπορούσε να επηρεάσει ταχέως την εξέλιξη των χαρακτηριστικών των φυτών, αλλάζοντάς την μέσα σε λίγες γενιές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα εξετάζοντας τροπικό δάσος της Βραζιλίας, το οποίο είχε κάποτε μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων. Ωστόσο, το δάσος αυτό άρχισε να καταστρέφεται σιγά-σιγά, από τις αρχές του 19ου αιώνα, με την «άφιξη» της ζάχαρης και τις φυτείες του καφέ, με αποτέλεσμα, σήμερα, να διατηρείται μόνο το 12% του αρχικού δάσους.

Για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που έχει η αποψίλωση στην περιοχή, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερου από 9.000 σπόρους σε όλο το τροπικό δάσος. Διαπίστωσαν πως όσοι σπόροι προέρχονται από περιοχές που είχαν υποστεί βαριά καταστροφή, ήταν πολύ μικρότεροι από όσους συλλέγονταν ελεύθερα από πιο «παρθένες» περιοχές. Παράλληλα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους, ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των σπόρων, όπως το κλίμα, η γονιμότητα του εδάφους και η δασικής κάλυψη της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα