Κατάσχεση λογαριασμών για οφειλές στο δημόσιο προτείνουν ΔΝΤ-ΕΕ

Την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου, την τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού για τον έλεγχο φορολογουμένων και την άμεση λήψη μέτρων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ συστήνει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση για την «κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ».

Ειδικότερα,

ΔΝΤ και ΕΕ συστήνουν να γίνουν αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων και την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Παράλλληλα, προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό του πρόγραμματος ελέγχων, ώστε οι προσπάθες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και να διασφαλιστεί ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας με τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

Για το ΦΠΑ η τρόικα προτείνει να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων και να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονάδες με αρμοδιότητες εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους. Ειδικά για την είσπραξη οφειλών, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τα 54 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις το 15% - 20% είναι εισπράξιμο.

Από αυτά τα χρέη περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ (συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ). Σε αυτούς προτείνεται ένα αυτόματο σύστημα υπενθυμίσεων και προειδοποιήσεων. Σε επόμενη φάση θα μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τις τράπεζες μία αυτόματη άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές, διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.

Τα μεγαλύτερα ποσά όμως για το κράτος μπορούν να αντληθούν από τις υποθέσεις που θα παρακολουθεί η μονάδα μεγάλων οφειλετών. Προς το παρόν αυτή η ειδική ομάδα διαχειρίζεται τους μεγαλύτερους 1.500 οφειλέτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τα 2/3 του συνολικού ληξιπρόθεσμους χρέους. Από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (που εκπροσωπούν 13,6 δισ. ευρώ) έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την τρόικα να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων ώστε να περιληφθουν κλιμάκια χαμηλότερων οφειλών που οι αρχές θεωρούν ότι μπορεί να αποδώσουν καλύτερες εισπράξεις, ξεκινώντας από τους 5.770 οφειλέτες με οφειλές που κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ (συνολικά ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα