Καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5%!

Ενώ όλοι οι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί μιλούν για την δραματική ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα! Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την μετάταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή

6,5% στο 13%.

Στην σχετική έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται ξεκάθαρα «η κατάργηση του κατώτατου συντελεστή 6,5%, στον οποίο υπάγονται μόνο ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων». Τα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να αποφέρει περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η μέχρι σήμερα όμως εμπειρία τους διαψεύδει.

Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχο σχέδιο, που εφαρμόστηκε στον κλάδο της εστίασης και αφορούσε στην αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, το μόνο που κατάφεραν ήταν να βάλουν περισσότερα λουκέτα στα εστιατόρια και τις άλλες επιχειρήσεις εστίασης. Τα έσοδα συνεχίζουν να αιμορραγούν και η κατανάλωση συρρικνώνεται κάτω από το βάρος των ανατιμήσεων, που φέρνουν οι συνεχείς αυξήσεις φόρων.

Οι εμπειρογνώμονες στην τρόικα και στο υπουργείο Οικονομικών μάλλον ξεχνούν και το ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περαιτέρω την κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς καλούνται όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική ικανότητά τους. Άρα τα μεγάλα θύματα θα είναι και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα.

Το εναλλακτικό σενάριο

Στην περίπτωση που το σχέδιο για την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ δεν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%-21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες (πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων, που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί από 13% σε 19% ή 21% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα τρόφιμα, σε λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, στην ιατρική περίθαλψη κ.λπ.

Άμεση συνέπεια από την υλοποίηση αυτού του «εναλλακτικού» σχεδίου είναι φυσικά μια νέα επιβάρυνση για τους πολίτες, της τάξης των 700-800 ευρώ τον χρόνο, ενώ, όπως είναι φυσικό, θα ενταθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση. Στο «στόχαστρο» της τρόικας έχει μπει και το ειδικό καθεστώς χαμηλότερου ΦΠΑ. Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Κομισιόν πιέζουν ασφυκτικά την (σημερινή, αλλά και την αυριανή) κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου π.χ. από 5% ή 9% σε 13% και από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα