Κατάρ: διάσκεψη των συνιστωσών της συριακής αντιπολίτευσης

Διάσκεψη πραγματοποιούν σήμερα στη Ντόχα εκπρόσωποι των διαφόρων συνιστώσων της συριακής αντιπολίτευσης παρουσία Αράβων και διεθνών αξιωματούχων οι οποίοι τους πιέζουν να ενωθούν.

«Πρέπει η συριακή αντιπολίτευση να ξεπεράσει τις διαφορές της και να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διοίκησή της, η οποία θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των Σύρων στο εσωτερικό της χώρας και της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ μπιν Χίλι.

Στην αρχή της διάσκεψης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κατάρ

και του Αραβικού Συνδέσμου, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες να ενωθούν.

Στη συνάντηση θα παραστούν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και εκπρόσωποι πολλών δυτικών χωρών μαζί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με τη συριακή αντιπολίτευση να βρίσκεται διχασμένη τη στιγμή που η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ διανύει τον 21ο μήνα της.

Στη διάσκεψη θα δώσει το παρόν και ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Ριάντ Χιτζάμπ ο οποίος αποσκίρτησε τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης επρόκειτο να βρεθεί αρχικά μια πρωτοβουλία του Σύριου αντιφρονώντος και πρώην βουλευτή Ριάντ Σάιφ, της οποίας οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ, και προτείνει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Εθνικής Συριακής Πρωτοβουλίας», στην οποία θα λαμβάνουν μέρος οι διάφορες συνιστώσες της αντιπολίτευσης, και μιας κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Ωστόσο χθες, το ΣΕΣ παρουσίασε μια δική του πρωτοβουλία που αποσκοπεί  στη συνένωση της αντιπολίτευσης η οποία προτείνει «τη δημιουργία στα απελευθερωμένα εδάφη ενός εθνικού κογκρέσου 300 μελών, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΕΣ, τοπικές επιτροπές που διοικούν τις απελευθερωμένες περιοχές, προσωπικότητες που έχουν αποσκιρτήσει και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

«Θα συζητήσουμε τις δύο αυτές προτάσεις και ίσως άλλες, θα προτείνουμε ιδέες ώστε να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλο τον κόσμο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΣ Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα